Celstraf geëist tegen Stadjer (20) die zich voordoet als bankmedewerker en 75.000 euro aftroggelt

Iemand pint geld
Iemand pint geld © Venema Media/RTV Noord
'Ik werd benaderd via Snapchat of ik snel geld wilde verdienen en ik had geld nodig.' Zo luidde de verklaring van een 20-jarige man uit Groningen donderdagmiddag in de rechtbank over waarom hij meewerkte aan bankmedewerkerfraude. Daarvan werden twintig oudere mensen slachtoffer. Hij maakte ruim 75.000 euro buit.
Voor deze vorm van oplichting - ook wel spoofing genoemd – eiste de officier van justitie drie jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk tegen de man. Hij werkte volgens de officier samen met anderen, maar wie dat zijn is niet duidelijk geworden.
De man heeft een strafblad van elf kantjes en de aanklager wil dat hij na zijn celstraf wordt begeleid door de reclassering en onder meer een gedragstraining volgt. Ook moet hij van de officier ruim 65.000 euro betalen aan de staat.

Gebeld door nepbankmedewerker

De slachtoffers in Drenthe, Groningen en Friesland werden gebeld door een man die zei dat hij bij hun bank werkte. De beller vertelde dat iemand geld van hun rekening probeerde te halen en adviseerde het slachtoffer zijn of haar bankpas door te knippen. Hij vertelde dat er nog diezelfde dag iemand langs zou komen die de pas zou ophalen en ook de telefoon of iPad zou controleren.
Al snel kwam er dan een andere man aan de deur, die de pas ophaalde en ook de pincode aftroggelde. Soms boekte die man ook nog even geld van de spaarrekening naar de betaalrekening van het slachtoffer, zonder dat het slachtoffer dat doorhad. Daarna ging de man weg en werden er duizenden euro’s van de rekening gepind.
Die pinner was de Stadjer in bijna alle gevallen zelf, erkende hij in de rechtbank. De doorgeknipte pinpassen plakten hij en zijn handlangers weer aan elkaar en dan werkten ze weer. Ook bekende de Groninger dat hij een keer of vijf pinpassen bij de slachtoffers had opgehaald. Hij werkte naar eigen zeggen samen met drie anderen en ze verdeelden het geld.

‘Plaag die moeilijk te stoppen is’

De slachtoffers komen uit onder meer Gieten, Assen, Roden, Paterswolde, Sauwerd, Haren, Groningen, Heerenveen en Bolsward. Deze vorm van oplichting komt de laatste jaren steeds vaker voor. 'Spoofing is een plaag die moeilijk te stoppen is', aldus de officier van justitie. 'Vaak worden ouderen de dupe. In deze zaak zijn de meeste gedupeerde geboren in de jaren 30 van de vorige eeuw. Er wordt misbruik gemaakt van het vertrouwen van kwetsbare mensen. Keer op keer worden mensen onbeschaamd beroofd van hun zuurverdiende spaargeld.'
In oktober vorig jaar werd de verdachte op heterdaad betrapt in huis bij een dementerende 83-jarige man uit Assen. Ook dat slachtoffer was gebeld door iemand die zich voordeed als bankmedewerker en de Groninger kwam de bankpas halen. Maar de mantelzorger van de Assenaar vertrouwde het niet en belde de politie. Inmiddels zit de Groninger acht maanden in voorarrest.
De politie vroeg camerabeelden op van de plekken waar werd gepind met de gestolen bankpassen en een groot aantal beelden werd de 20-jarig Stadjer herkend. Hij betuigde spijt en wil zijn leven beteren, zei hij.

‘Wel diefstal, geen oplichting’

Zijn advocaat vroeg vrijspraak van de meeste gevallen van oplichting. De man pinde vaak wel het geld met de aan elkaar geplakte pinpassen, maar dat betekent volgens de raadsman niet dat hij heeft geholpen met het oplichten van de ouderen. Volgens de advocaat gaat het in vijftien gevallen alleen om de diefstal van geld door te pinnen. Ook benadrukte de advocaat dat de jonge Groninger erg beïnvloedbaar is en een laag iq heeft. Hij pleitte voor een lagere straf.
Over drie weken doet de rechtbank uitspraak.