Koninklijk dromen voor 1,25 miljoen in villa waar ooit Juliana en Bernhard logeerden

De rechterhelft van de villa staat te koop.
De rechterhelft van de villa staat te koop. © Reinder Smith/RTV Noord
Koninklijk dromen, dat kan in de Quintuslaan in de Stad Groningen. Daar staat het huis van voormalig commissaris van de Koningin Ebels te koop. Tijdens hun tweedaags bezoek aan Stad en provincie Groningen in juni 1950 logeerden koningin Juliana en prins Bernhard in dit huis.
De villa staat sinds donderdag te koop op Funda en wie nog 1,25 miljoen over heeft kan gaan slapen in de kamer waar Juliana en Bernhard ooit sliepen.

Kennismakingsbezoeken in het land

Juliana werd koningin in 1948 en begon toen samen met haar man 'kennismakingsbezoeken' af te leggen in heel Nederland. Op 20 en 21 juni 1950 waren Stad en Ommeland aan de beurt. Aan het einde van de eerste dag werd er een bezoek gebracht aan het huis van bewaring aan de Hereweg waar een krans werd gelegd bij een monument voor de gevallen Groninger verzetsstrijders. En vandaaruit ging het gezelschap, per koets, door naar de Quintuslaan waar de nacht werd doorgebracht in de ambtswoning van CdK Ebels. Een Polygoonjournaal van dat bezoek laat zien dat de koninklijke gasten de volgende ochtend het huis weer verlaten om hun tocht door de provincie voort te zetten.
Het huis is te zien in de video op 4:45.
Jongste burgemeester
Edzo Hommes Ebels, telg uit een boerengeslacht uit Beerta, was in 1950 met zijn gezin de bewoner van de kapitale villa. Dr. Ebels, zoals hij meestal word aangeduid, was de ooit de jongste burgemeester van Nederland. In 1916 werd hij op 27-jarige leeftijd al burgemeester van Beerta.

Direct na de bevrijding werd hij eerst waarnemend en toen definitief commissaris van de Koningin in Groningen en dat bleef hij tot 1954. Ebels werd omschreven als een 'arbeidzame bescheiden nuchtere man met een helder verstand'. Hij vond zichzelf 'een geluksvogel' en was 'zeer verrast' met zijn benoeming tot eredoctor van de Groningse universiteit.

Villa aan de Quintuslaan

Het huis is in 1932 gebouwd voor E. H. Ebels. Na zijn burgemeesterschap in Beerta stapte hij over naar de provinciale politiek en werd lid van Gedeputeerde Staten. Hij verliet zijn geboortedorp Beerta en vestigde zich in de helft van deze kapitale villa die gebouwd werd in de villabuurt van de stad.
Ebels bleef er vrijwel zijn hele verdere leven wonen en sinds die tijd heeft het huis volgens de makelaar nog maar twee andere bewoners gehad. De vraagprijs is 1,25 miljoen en daar krijg je een huis van 223 m2 voor in 'een even zo mooie omgeving, ruim opgezet met veel privacy en een paradijs voor de vele vogels, vlinders en eekhoorntjes', aldus de makelaar op Funda.

Verplicht een koninginnekamertje?

In 1994 brak er weer eens een relletje uit. Rotterdam zou een stadsprovincie worden en Bram Peper, toenmalig burgemeester van de havenstad, vond dat er een grotere ambtswoning moest komen, want in zijn huidige was geen plaats voor een logeerkamer voor de koningin.
'Echt waar, dat is verplicht', zei Peper en beweerde zelfs dat Cdk Wiegel zijn huis had laten verbouwen om er een koninklijke slaapkamer aan toe te voegen.
Maar Peper werd snel uit zijn droom geholpen door het ministerie van binnenlandse zaken. 'Misschien was het in de tijd van de postkoets wel voorschrift dat het staatshoofd op reis moest kunnen overnachten bij de commissaris van de Koningin, maar tegenwoordig niet meer', aldus het ministerie.
Of er ooit zo'n voorschrift was, is dus nog maar de vraag. Maar hoe dan ook, Juliana en Bernhard logeerden hier zeer beslist en voor 1,25 miljoen kunt u er ook gaan logeren. De koninklijke familie overnacht tegenwoordig bij Van der Valk.