Myron Hamming blijft jaar langer stadsdichter: 'Ik had tranen in m'n ogen'

Myron Hamming
Myron Hamming © RTV Noord
Stadsdichter Myron Hamming mag tot en met 2023 aanblijven in zijn rol als poëet van de stad Groningen. Dat maakte de gemeente Groningen vrijdag bekend.
Hamming is trots en blij dat hij een jaar langer de kans krijgt om Groningen met zijn dichtkunsten te verblijden. 'Voor mij is poëzie in principe op de planken staan. Het gaat om optreden en performen, mensen in de ogen aankijken, in plaats van in de lens van een camera. Precies dat deel heb ik natuurlijk nauwelijks kunnen uitoefenen de afgelopen achttien maanden', legt Hamming uit.
Desondanks genoot Hamming het afgelopen jaar groeiende herkenbaarheid als stadsdichter. Zo sliep en werkte hij in december een maand in de Martinikerk, sprak hij op de provinciale 4 mei-herdenking en droeg gedichten voor aan leden van het koningshuis. 'Ik heb inderdaad niet bij de pakken neergezeten', zegt Hamming. 'Het was voor mij juist een creatieve uitdaging om ondanks alle beperkingen te laten zien dat wanneer alles wegvalt, er ruimte ontstaat voor nieuwe dingen.'

Emotioneel

Het nieuws emotioneerde Hamming: 'Niet om stoer te doen, maar ik huil niet snel. Toen ik hoorde dat ik een jaar langer mag blijven, had ik gewoon tranen in m'n ogen. Voor mij kan ik, nu de lockdowns voorbij zijn, pas echt laten zien wat ik in me heb. Deels als spoken word-artiest en deels als traditioneel dichter.'
Hamming wil het stadsdichterschap blijven gebruiken om impact te maken. 'Ik wil de gedachtegang van mensen veranderen. Het feit dat ik nu nog een jaartje langer mag blijven zitten, is een heel mooie kroon op dát werk.' Een aardige opdracht dus, die Hamming zichzelf ten doel stelt. 'Zeker, maar ik kan niet wachten!' besluit hij enthousiast.