Werkstraf van 240 uur geëist tegen Stadskanaalster met wapenverzameling

Het pand op de rand van Stadskanaal en Nieuw-Buinen, waar de wapens werden gevonden
Het pand op de rand van Stadskanaal en Nieuw-Buinen, waar de wapens werden gevonden © Persbureau Meter
Tegen de 57-jarige Jannes G. uit Stadskanaal is 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist. De politie trof bij hem thuis een grote hoeveelheid geweren en pistolen aan, die open en bloot door het hele huis lagen. Enkele wapens waren schietklaar.
Op verboden wapenbezit staan hoge celstraffen, maar de officier van justitie hield er rekening mee dat G. deze verzameling had geërfd.
De politie kreeg begin juni 2020 een melding van wapens en drugs in de woning van G. Agenten zochten hem op en zagen wapens liggen in alle soorten en maten. Ook vonden zij munitie en andere verboden spullen zoals een boksbeugel, vlindermes en pepperspray. De hele straat werd afgezet en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) kwam ter plaatse om de wapens te identificeren en op te ruimen.

Drugs- en vuurwerkbezit

De inwoner van Stadskanaal stond ook terecht voor drugs- en vuurwerkbezit. Van drugs wist hij niets, die waren volgens hem van zijn opgroeiende kinderen. De drugs zijn niet op de juiste manier onderzocht, daarom eist de officier van justitie geen straf voor drugsbezit.
Het illegale vuurwerk, gekocht in België, was volgens G. ongebruikt in de kast blijven staan. De officier vindt dat G. hier wel voor moet worden veroordeeld.

'Doet zich naïever voor dan hij is'

De officier ergerde zich aan de houding van G. Volgens haar doet de man zich 'naïever voor dan hij is: 'Hij doet alsof hem alles is overkomen en onderzoekt niet zelf wat hij in huis heeft en of dit gevolgen kan hebben. De schietklare wapens lagen in zijn woning voor het grijpen, levensgevaarlijk. G. lijkt zich daarvan niet bewust.'

Neergeschoten

De inwoner van Stadskanaal kwam in 2005 in het nieuws, nadat hij tijdens een felle brand bij zijn woning door een agent werd neergeschoten. De brandweer wilde een bluswagen op zijn terrein parkeren, maar daar was G. het niet mee eens, waarna hij eigenhandig de wagen verzette.
G. negeerde vervolgens twee keer een bevel om weg te gaan. De agent meende dat G. een mes bij zich droeg en vuurde drie kogels op hem af nadat G. op de agent af kwam.
De agent stond later terecht voor poging tot doodslag. Omdat hij handelde uit noodweer kreeg hij geen straf opgelegd. G. werd vrijgesproken van het tot twee keer toe niet opvolgen van een ambtelijk bevel.
De uitspraak volgt over twee weken.