Ruim 1.000 rechtszaken in de wacht door personeelstekort bij rechtbank

De rechtbank in Groningen
De rechtbank in Groningen © Jos Schuurman/FPS
Door gebrek aan personeel bij de Rechtbank Noord-Nederland in Groningen staan zo’n 1150 rechtszaken in de wachtrij. Er liggen op dit moment zeshonderd Groningse, Drentse en Friese zaken op de plank die door de politierechter behandeld moeten worden. Voor de meervoudige kamer (de beoordeling door drie rechters) ligt dat aantal op 550.
De zaken zijn klaar om inhoudelijk te worden behandeld, maar door gebrek aan personeel lukt dat niet.
De achterstand speelt ook elders in Nederland. In Gelderland bijvoorbeeld komen 1500 zaken door een personeelstekort niet meer voor de rechter. Een deel is geseponeerd en een ander deel is afgedaan met een strafbeschikking. Dat wil zeggen dat er uitspraak is gedaan zonder tussenkomst van een rechter.

Stapel met wachtende zaken blijft groeien

'Het is een groot probleem dat alle aandacht vraagt', zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM). De situatie in het Noorden is volgens de woordvoerder niet zo nijpend als in Gelderland, er is geen sprake van een seponering of een strafbeschikking.
De stapel van wachtende zaken gaat volgens de woordvoerder nog wel groeien. De agenda van alle politierechters in Noord-Nederland is voor de rest van dit jaar al volgepland. Nieuwe politierechterzaken kunnen niet meer worden toegevoegd. Ook de agenda van de meervoudige kamer raakt al behoorlijk vol.

Intensief met elkaar in gesprek

Volgens de woordvoerder zijn het OM en de rechtbank Noord-Nederland met elkaar in gesprek om de zaken die nog op de plank liggen weg te werken en de wachttijden niet verder op te laten lopen. Het tekort aan strafrechters in Nederland is al langer een probleem.
Een woordvoerder van de Rechtbank Noord-Nederland laat weten dat er elk jaar afspraken gemaakt worden met het Openbaar Ministerie over de beschikbare zittingscapaciteit. 'Die afspraken worden over en weer nagekomen.'
'Jaarlijks wordt bekeken hoe groot de werkvoorraad en benodigde zittingscapaciteit is', vervolgt hij, 'Hierbij speelt de beschikbaarheid van het aantal rechters uiteraard een rol. Ook de rechtbank Noord-Nederland heeft vacatures voor rechters. Dit vraagt al enige jaren en ook de komende jaren veel extra inspanningen om nieuwe rechters te werven, te selecteren en vooral ook op te leiden.'