Tolbert staat met expositie stil bij beruchte CC-Races

Een van de motorraces uit het verleden op het stratencircuit van Tolbert
Een van de motorraces uit het verleden op het stratencircuit van Tolbert © Jur Engels
In de Cazemierboerderij in Tolbert is zaterdag de tentoonstelling over de roemruchte CC-Races op het stratencircuit in en rond het dorp geopend.
'De CC-Races in Tolbert worden nog steeds door heel veel Tolberters gedragen', zegt Anneke Ekhart, die de expositie mede heeft samengesteld.

Circuit aan huis

Ekhart woont sinds 1975 in Tolbert en kwam direct in aanraking met de motorraces. 'De CC-Races werden letterlijk om ons huis heen gehouden. Ik weet nog dat ik altijd een grote pan snert maakte en dat iedereen bij ons binnenviel, ook wildvreemde mensen. Helemaal goed.'
Een van de tentoongestelde motoren
Een van de tentoongestelde motoren © Jur Engels

Start in 1950

De expositie is onder meer opgezet door Gerrit Cazemier en de man van Anneke Ekhart, Johan Ekhart en georganiseerd door oudheidkamer Fredewalde, dat het cultureel erfgoed van het dorp bewaart.
De races zijn voortgekomen uit de dorpsvereniging Oldebert en de inspanningen van Tolberter motorliefhebbers Cees Siersma en Cees Sikkema, de twee CC's. Zij kregen, met hulp van Motorclub Marum en VVV Leek, het voor elkaar dat op 10 mei 1950 de eerste wedstrijd werd georganiseerd.

Verschillende circuits

Het circuit werd uitgezet in een driehoek. De start was op de Zuiderweg, dan langs de Hoofdstraat richting Midwolde, rechtsaf over de Midwolderweg en via wat tegenwoordig de Oldebertweg heet, weer naar Tolbert. Volgens Ekhart werkte het hele dorp mee om de organisatie van het motorgebeuren tot een succes te maken.
In 1955 werd het circuit afgekeurd, omdat het te gevaarlijk was. In 1970 werd de draad weer opgepakt door Tolberter Hielke Dijkema, onder de vlag van de Nederlandse Motorsportbond. Het circuit werd verlegd naar een rondje Leuringslaan, Oldebertweg, Auwemalaan en De Beelen.
Vanaf 1979 tot 2004 werd de wedstrijd georganiseerd ten Noorden van de A7 en werd er geracet onder de vlag van de KNMV. Het circuit ging over de afrit richting Pasop en terug over de Noorderweg en Oude Postweg.

Dieptepunt

De CC-Races blijven voor altijd onlosmakelijk verbonden met de fatale crash van de legendarische motorcoureur Jack Middelburg. Op het stratencircuit komt hij tijdens de race op 1 april 1984 hard ten val en twee dagen later overlijdt hij in het ziekenhuis in Groningen.
'Ik was zwanger van onze eerste dochter en man mijn was al weken aan het werk geweest voor de CC-Races, samen met andere bestuursleden. Ik dacht: ik moet toch even heen. Ik was er goed en wel of het ongeluk gebeurde. Middelburg en Boet van Dulmen gingen tot het uiterste om van elkaar te winnen. Toen kwam het hele circus met ambulances en zo. Bah, ik was er kapot van', blikt Ekhart terug op die gitzwarte dag.
Van de motoren bleven na de crash slechts brokstukken over
Van de motoren bleven na de crash slechts brokstukken over © Delpher.nl/Nieuwsblad van het Noorden

Motoren ruiken

Los van het trieste ongeluk heeft Ekhart nog steeds warme gevoelens bij de CC-Races. 'Ik heb meegeholpen de expositie samen te stellen. We hebben niet alleen motoren op foto's, maar we ruiken de motoren ook weer in de Cazemierboerderij, omdat we motoren uit die tijd hebben staan.'
Ze denkt veel mensen herinneringen ophalen tijdens het bezoek aan de tentoonstelling. 'Vrijdagavond kwam een man binnen, Cees Siersma's zoon. Hij liet een foto zien van papa Siersma met de twee jongens voorop de motor. Dat is zó mooi om te zien, dat ze daar nog zoveel emotie bij hebben', besluit Ekhart.