Liza zag de spookrijder op de A28: 'Dit was zo eng'

Hulpdiensten op de plek van het ongeluk bij Hooghalen
Hulpdiensten op de plek van het ongeluk bij Hooghalen © Van Oost Media
Liza van Breukelen uit Groningen was onderweg naar huis toen ze afgelopen nacht op de A28 een spookrijder op zich af zag komen. De spookrijder, een 30-jarige man uit Assen, botste even later frontaal op de auto van een 35-jarige vrouw uit Leek. De vrouw en de spookrijder kwamen om het leven.
De schrik zit er zondagochtend nog goed in bij de 25-jarige Liza. Na een barbecue met vrienden was ze in de nacht van zaterdag op zondag onderweg naar huis. Liza zat op de bijrijdersstoel, een vriend bestuurde de auto.

Flitsmeister waarschuwt

Ze reden rond 00.20 uur ter hoogte van Assen-Zuid toen ze de spookrijder aan zagen komen. Kort daarvoor waren ze gewaarschuwd door de verkeersapp Flitsmeister om op de rechterweghelft te blijven rijden en goed uit te kijken.
'We hebben de auto gezien, op de linkerbaan van de weg. Gelukkig hadden we de melding gekregen van de app, en waren we daardoor oplettend.'
Volgens Liza reed de spookrijder in een zilverkleurige auto, met hoge snelheid. 'Ik denk wel tussen de 100 en 130 kilometer per uur. Het was heel eng, omdat je in het donker sowieso weinig ziet. Tegemoetkomende koplampen verwacht je absoluut niet op de linkerbaan.'

'Achtervolging met veel politieauto's'

De politie laat weten dat meerdere agenten hebben geprobeerd om de spookrijder tegen te houden. Vlakbij Assen leek de spookrijder inderdaad te stoppen, maar toen agenten de bestuurder wilden controleren ging-ie er weer met hoge snelheid vandoor. Hierop ontstond een achtervolging.
'We zagen wel 10 tot 15 politieauto’s rijden, aan de andere kant van de weg, op onze vluchtstrook en op de linkerbaan achter de spookrijder aan', zegt Liza, die daarna direct familie een bericht heeft gestuurd om te melden dat ze veilig waren.

'Heel naar voor nabestaanden'

Vanaf de afslag Assen-Noord reed het voertuig richting Beilen, opnieuw spookrijdend, aldus de politie. Agenten zouden hebben geprobeerd het verkeer stil te leggen en te waarschuwen, maar ter hoogte van Hooghalen botste het voertuig frontaal op een tegemoetkomend voertuig.
'Ik vind het heel erg dat er doden zijn gevallen, heel naar voor de nabestaanden van dit ongeluk. Je schrikt van zoiets en gaat direct nadenken over wat er is gebeurd en hoe zoiets kan gebeuren', zegt Liza.
Ook drie andere voertuigen waren betrokken bij het ongeval. Vijf mensen raakten gewond, waaronder een 67-jarige vrouw en een 68-jarige man uit Stadskanaal en een 37-jarige vrouw uit Musselkanaal. Zij zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Bijna botsing

Ook Ifaf Aljubouri kreeg met de spookrijder te maken. Samen met haar man reed ze op de snelweg toen Ifaf ineens de spookrijder zag. 'Ik zag hem eerder dan mijn man. Die dacht dat hij op de juiste weghelft reed met de felle verlichting aan.'
Er brak paniek uit in de auto, toen de spookrijder recht op hen af kwam gereden. 'Twee van mijn kinderen lagen thuis te slapen, en de kleinste van vier maanden zat op de achterbank. Ik wil mijn kind beschermen, maar tegelijk kun je helemaal niets doen.'
Haar man kon de spookrijder nog maar net ontwijken, waardoor ze half op de vluchtstrook kwamen te rijden. Door de bijna botsing heeft ze zeer slecht geslapen. En ook een dag later zit de schrik er bij Ifaf nog steeds in. 'Ik ga weer helemaal trillen nu ik het vertel.'

Onderzoek

Waarom de 30-jarige man uit Assen aan het spookrijden was, is nog onduidelijk. De politie doet hier onderzoek naar en ook de rijksrecherche is ingelicht. Dat is gebruikelijk bij incidenten waarbij politiemensen zijn betrokken en mensen gewond zijn geraakt of omkwamen.
Dit bericht is aangevuld met het verhaal van Ifaf.