Als de bel weer klinkt, staat Sarèl de Jong er: 'Blij dat ik die stap genomen heb'

Sarèl de Jong balt haar vuist na haar overwinning
Sarèl de Jong balt haar vuist na haar overwinning © Henk Elderman/RTV Noord
Vechten in Martiniplaza voelde anders dan anders voor Sarel de Jong. De kickbokster uit Meedhuizen won er eerder al drie wereldtitels. Zaterdagavond maakte ze in dezelfde arena haar rentree na een zware knieblessure.
Ze was gespannen. Meer dan anders. 'Ik ben elf maanden lang alleen maar met die knie bezig geweest. Normaal gesproken denk je alleen maar aan de wedstrijden. De focus is dan anders. En dan komt de wedstrijd dichterbij. De revalidatie stopt en dan is er die wedstrijd. Dat maakte mij wat onzeker, maar dit is wel weer een mooi begin', vertelt ze met een glimlach.
Als de bel weer klinkt, staat Sarèl de Jong er: 'Blij dat ik die stap genomen heb'
Na een slechte trainingsweek heb ik me wel afgevraagd of het allemaal wel goed zat in m'n hoofd
Sarèl de Jong

Overwinningsgebaar met een traan

De Jong won de partij over drie ronden van elk drie minuten van de Griekse Maria Tsiplostefanaki. De eerste ronde was stroef, daarna deelde ze rake klappen en trappen uit. Het overwinningsgebaar kwam al voordat het juryoordeel bekendgemaakt werd. En ook een enkele traan omdat de afgelopen periode er flink ingehakte. Zozeer zelfs dat ze twijfelde of ze wel de boksring in moest gaan.
'Na een slechte trainingsweek heb ik me wel afgevraagd of het allemaal wel goed zat in m'n hoofd. Maar daarna zijn er ook weer hele goede weken geweest en heb ik tegen mezelf gezegd dat ik het gewoon kan. Ik ben blij dat ik die stap genomen heb', is ze eerlijk.
Er viel een last van mijn schouders en het publiek dat dan helemaal los gaat voor mij. Dat raakt me nu nog steeds, dat is zo bijzonder
Sarèl de Jong

Steun van vrienden en bekenden

Rond 23.45 uur verschijnt ze eindelijk voor de camera. Daarvoor rent ze van hot naar her met in haar kielzog de dopingcontroleur. De eerste anderhalf uur na het gevecht lukt het niet om te plassen. Maar ze wil zo graag iedereen bedanken die haar steunt. Zoals vertrouwd zit er een grote schare fans op de tribunes van Martiniplaza. Dat beseft ze zich als ze gewonnen heeft en laat heel even de tranen de vrije loop.
'Er viel een last van mijn schouders en het publiek dat dan helemaal los gaat voor mij. Dat raakt me nu nog steeds, dat is zo bijzonder. Dat is tof. Je ziet je sponsoren en vrienden en familie zitten. Dat doet veel met me.'

Trainer als maatje

Haar ouders ziet ze pas terug bij de uitgang van Martiniplaza. Ze krijgt een dikke knuffel van haar moeder. Haar trainer Denis van der Giessen geniet op gepaste afstand. Hij heeft haar weer met succes klaargestoomd voor een winnend gevecht. En dat terwijl het voor beide geen gemakkelijke tijd was.
Denis is gewoon heel erg belangrijk voor mij. Hij regelt alles en is eigenlijk mijn maatje
Sarèl de Jong
'Hij heeft een longembolie gehad en bij de training viel hij neer. Dat was heel recent. Dat hakte er wel in. En natuurlijk maakte hij zich ook zorgen over mijn knie. Wat dat betreft is het een hele emotionele tijd geweest. Deze overwinning is dan helemaal de kers op de taart. Denis is gewoon heel erg belangrijk voor mij. Hij regelt alles en is eigenlijk mijn maatje', vertelt ze over de band met haar trainer.

Op weg naar verdedigen wereldtitel

Ondanks zware tegenslag heeft de samenwerking opnieuw tot succes geleid. Dat smaakt naar meer en er komt meer. De komende tijd doet De Jong het even rustig aan. Daarna gaat ze zich voorbereiden op het verdedigen van haar wereldtitel in november. Opnieuw in 'eigen' huis, in Martiniplaza. De plek waar ze al triomfen vierde, maar nu ook weet hoe het is om terug te komen na blessureleed.