Melvin Twellaar en Ymke Clevering winnen goud bij wereldbekerwedstrijden roeien

Veronique Meester en Ymkje Clevering zijn blij met hun gouden medaille
Veronique Meester en Ymkje Clevering zijn blij met hun gouden medaille © Roeien.nl
Aegir-roeier Melvin Twellaar heeft zondag de finale van de wereldbeker in het Poolse Poznan gewonnen. In de finale bleef hij in de skiff zijn Franse concurrent Matthieu Androdias ruim voor.
Halverwege de race liep Twellaar weg bij de rest van het veld, waaronder Androdias, vorig jaar zomer goed voor olympisch goud in de dubbeltwee. Het leek of de rest van het veld stilstond. Twellaar klokte 6.51,38. Androdias eindigde in 6.56,76 als tweede.
Een lachende Melvin Twellaar na zijn overwinning in Poznan
Een lachende Melvin Twellaar na zijn overwinning in Poznan © Roeien.nl

Doorgaan

'Het was heel bijzonder. Ik probeer mijn race vlak in te delen. Denk dat de anderen niet meekonden met mijn snelheid', zei Twellaar na afloop. Het brons ging naar de Amerikaan Davison.
Of de Aegir-roeier doorgaat in de skiff weet hij nog niet. 'We hebben nu eerst een weekje rust en daarna gaan we met de coaches evalueren hoe verder', reageert hij.
Waar zijn hart ligt, is duidelijk als hij reageert of er nog een revanche moet plaatsvinden met Olivier Zeidler, die drie weken geleden bij de eerste wereldbeker in Belgrado nog net sneller was en in Poznan ontbrak. 'Ik hoop dat ik weer naast hem lig bij de Europese Kampioenschappen in München.'

Goud voor Clevering

Ook Gyas-roeister Ymkje Clevering imponeerde met twee gouden medailles. In de twee-zonder met Veronique Meester was het een spannende race met de Amerikanen, die in de series nog sneller waren. Door een misslag bij de Nederlandse boot aan het begin van de race leek de kans op de overwinning in het water te vallen.
'Dat was wel even spannend, maar gaf ook wel zoveel adrenaline dat we een doorstart maakten en weer naast de Amerikanen kwamen', vertelt Clevering, die direct na de race in de twee-zonder door moest voor de race in de acht.

Zilver voor Oldenburger

Dat gold ook voor Marloes Oldenburg (Gyas) die met de vier-zonder zilver won. In hun race bleven ze lange tijd gelijk opgaan met de Australiërs die in de eindsprint afstand konden nemen en met bijna een bootlente won.
De vier-zonder met Oldenburg, Boonstra, Drenth, Offereins had geen tijd om hun zilveren medaille te komen ophalen. 'Het is ook een statement naar de organisatie dat ze het tijdstip voor de achtenrace niet later wilden doen. We hebben het meerdere keren gevraagd of er meer tijd tussen mocht, maar dat wilden ze niet', aldus Oldenburger.

Brons voor Kolkman

Drie halen voor de finish ging het mis voor de dubbelvier met Aegir-roeister Ilse Kolkman, Vos, Dullemans en Paulis. De Nederlandse ploeg streed lang met China voor de overwinning. Door de misslag in de laatste halen, waardoor de complete boot kwam stil te liggen, passeerden ook de Zwitsers, die daarmee het zilver wonnen achter de Chinezen. Het brons was voor de Nederlandse boot.
In de acht met de beide Groningers Clevering en Oldenburg, werd opnieuw goud gepakt, voor Denemarken en Australië. De Nederlandse roeiploeg behaalde bij de wereldbekerwedstrijden in totaal vijf keer goud.