Geen asielzoekers meer in tenten of op stoelen in Ter Apel dit weekend

Asielzoekers bij het azc in Ter Apel wachten op een bus die ze naar hun nieuwe opvangplek moet brengen
Asielzoekers bij het azc in Ter Apel wachten op een bus die ze naar hun nieuwe opvangplek moet brengen © Tristan Braakman/RTV Noord
Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel heeft in de nacht van zaterdag op zondag geen enkele asielzoeker de nacht hoeven doorbrengen in de sportzaal, in een tent of op een stoel in de wachtruimte van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Dat kwam doordat er minder nieuwe instroom was, maar ook doordat er op verschillende locaties in het land (nood)opvangplekken beschikbaar zijn gekomen, vertelt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag.

Overvol

Het aanmeldcentrum in Ter Apel zit al lange tijd overvol, omdat de doorstroom van vergunninghouders vanuit opvanglocaties naar woningen stagneert. Asielzoekers in Ter Apel moesten daardoor de afgelopen tijd geregeld noodgedwongen in tenten slapen van het Rode Kruis of op stoelen in wachtruimtes van de IND. Het Rode Kruis maakte voor het weekend bekend de tenten weg te halen vanwege de 'onmenselijke en onhoudbare situatie' in het aanmeldcentrum.

Tien tenten afgebroken

Van de vijftig tenten die het Rode Kruis bij Ter Apel had geplaatst zijn er inmiddels tien afgebroken. Volgens de zegsman van het COA zijn er zondagavond tussen de 1800 en 1900 asielzoekers in het aanmeldcentrum, waar normaliter plek is voor maximaal 2000 mensen.

Hulp uit Limburg

Om de situatie te verlichten werd zaterdag onder meer bekend dat Geleen (Limburg) tot 21 juli asielzoekers overneemt van Ter Apel. In totaal kwamen zaterdag zeker vierhonderd (nood)opvangplekken beschikbaar, aldus de COA-zegsman.
Bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hoeft in de nacht van zondag op maandag opnieuw waarschijnlijk niemand op stoelen of in tenten te slapen.
Vrijdag kondigde het kabinet aan dat er een crisisaanpak komt voor de vastgelopen asielopvang. Dat had veel eerder gemoeten, vinden Koen Schuiling, hoofd van de Veiligheidsregio Groningen en Jaap Velema, burgemeester van de gemeente Westerwolde.

Plan voor voldoende plekken

Maandag moet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) een plan overleggen om de komende drie maanden te zorgen voor genoeg opvangplekken. De ministers Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) moeten zorgen dat er voldoende plekken komen voor zogenoemde statushouders, mensen die de asielprocedure doorlopen hebben en in Nederland mogen blijven. Ook dat plan moet er maandag liggen.

'Geen structurele oplossing'

'We hebben er vertrouwen in dat de ingezette koers zal werken', aldus de woordvoerder van het COA. Maar het is geen structurele oplossing, geeft hij ook aan. Die zou er zijn als asielzoekers die de benodigde vergunningen hebben, kunnen doorstromen naar gemeenten waar ze onderdak krijgen, waardoor mensen die in Ter Apel wachten op een plek in een asielzoekerscentrum daar ook echt naartoe kunnen, zegt hij.