Na 23 edities valt het doek voor de Nelli Cooman Games: 'Terugkijkend ben ik hartstikke gelukkig'

Het doek valt voor de Nelli Cooman Games
Het doek valt voor de Nelli Cooman Games © Hielke Bosch/RTV1
Na 25 jaar en 23 edities is er een einde gekomen aan de Nelli Cooman Games in Stadskanaal. Zaterdagmiddag werd de allerlaatste editie van het sportevenement gehouden.
Naamdrager en voormalig wereldkampioen indoor-sprint Nelli Cooman besloot vorig jaar haar naam niet meer aan het toernooi te verbinden. Zelf was Cooman niet bij de laatste Games aanwezig vanwege privéomstandigheden.
Na 23 edities valt het doek voor de Nelli Cooman Games: 'Terugkijkend ben ik hartstikke gelukkig'

Het begin

Het begon ruim 25 jaar geleden met de opening van de atletiekbaan van Jahn II. Cooman was erbij om de baan te openen toen iemand van de atletiekvereniging opperde om de Nelli Cooman Games op te richten en Cooman te vragen als beschermvrouwe.
De bedoeling van het evenement was om een laagdrempelige wedstrijd te organiseren, waarbij beginnende atleten op de diverse onderdelen mee konden doen. Een jury was daarbij aanwezig om te kijken waar potentieel talent zat.
Nelli Cooman bij een eerdere editie van het sportevenement
Nelli Cooman bij een eerdere editie van het sportevenement © RTV1

'Bronzen Nelli'

Rolf Huizinga is al vanaf het allereerste begin organisator van de Nelli Cooman Games en ook bij deze laatste editie is hij er weer bij. Hij vindt het jammer dat er een einde komt aan de Nelli Cooman Games, maar kijkt op met een goed gevoel terug op het evenement.
'Ik zal je een mooi voorbeeld geven van hoe het hier werkt’, aldus Huizinga. ‘Aan het einde van de dag belonen we één jongen en één meisje met een ‘bronzen Nelli’. Dit is eigenlijk een aanmoedigingsprijs voor de toekomst.’
En dat deze aanmoediging werkt, blijkt wel uit de toekomstige resultaten van de prijswinnaars. Huizinga: ‘Ik heb de afgelopen twintig jaar eens terug gekeken en kwam er achter dat we met die prijs slechts één keer de plank hebben misgeslagen. Die kwam namelijk niet in de top vijf van de Nederlandse atletiek terecht, de rest allemaal wel.’

Framerunners

Ondanks deze goede cijfers is er iets waar Huizinga nog trotser op is, namelijk de framerunners. Dat zijn mensen met een beperking die door middel van een soort loopdriewielfiets in een eigen klasse mee kunnen doen aan de hardloopwedstrijden. Het idee om dit segment toe te voegen ontstond in Denemarken. Daar werd door een familie voor het eerst een driewieler gemaakt die een kind met spasme in de benen kon helpen bij het lopen.
Ik had er zo graag een tweedaags evenement van gemaakt
Rolf Huizinga - organisator
Dit Deense idee was de start van de framerunning. Iets dat in 2012 naar Nederland werd gehaald toen de Nelli Cooman Games eenmalig werd samengevoegd met het EK atletiek voor mensen met een beperking. ‘En inmiddels is framerunning booming business in de atletiekwereld. Je ziet het bij bijna alle baanwedstrijden’, vertelt Huizinga enthousiast. ‘En dat door ons dit in Nederland groot is geworden, ja daar ben ik het meest trots op.’

Tweedaags evenement

Toch leeft er na die ruim twintig jaar nog wel een frustratie bij organisator Huizinga: ‘Ik had er zo graag een tweedaags evenement van gemaakt met op zondag de top van de Nederlandse atletiek. Maar ja, dan moet je aan een begroting van ongeveer een miljoen euro denken. En wij redden de 20.000 euro soms nauwelijks, dus dat zat er gewoon niet in.’
Maar als hij vervolgens over de atletiekbaan kijkt, naar de framerunners die worden gehuldigd, spat het enthousiasme er vanaf. ’Weet je, terugkijkend ben ik er hartstikke gelukkig mee', besluit Huizinga.