Door de mand: Kees Vlietstra en het charmeoffensief

Kees Vlietstra
Kees Vlietstra © RTV Noord
In een interview op de site van RTV Noord bewieroken technisch directeur van FC Groningen Mark-Jan Fledderus en de nieuwe FC trainer Frank Wormuth elkaar. Fledderus geeft onderwijl oud-trainer Danny Buijs nog een klein schopje na.
’Je moet elkaar echt vertrouwen. Eigenlijk moet je 24 uur met elkaar in een vliegtuig kunnen zitten. Doordat we (Fledderus en Buijs, red.) te vaak niet vanuit één mond spraken, is er te veel onrust ontstaan.’
In de perspresentatie van de nieuwe trainer blijkt dat wel goed te zitten tussen ’td’ en trainer/coach Wormuth: ’Uit één mond spreken is belangrijk en dat past met Mark-Jan Fledderus vanaf de eerste dag.’
Ze zijn het nu al heerlijk met elkaar eens. Uit één mond spreken, pfff. Benieuwd of beide heren weten dat het anatomisch onmogelijk is om uit één mond te spreken. Als cellen zich namelijk delen en uitgroeien tot een mens, ontstaat de anus als eerste. Daarna komt de mond. De mens behoort daarom tot de orde deuterostomia, Grieks voor ‘mond als tweede.’
‘Praat geen poep Mark-Jan’ en ‘Ga je mond spoelen Frank’ zijn afgeleide spreuken van deze biologieles.
Een ander, onverwacht, charme- en persoffensief kwam uit een hoek dichter bij huis. In- en aanleiding:
Zondag, 6.44 uur. Stuur vriend Wietse een appje:
‘Moi Wietse, het is weer zondag, columndag. Kan je me helpen? Graag in het Gronings:
’Ik laat jou niet zakken.’
Antwoord Wietse, 8.49 uur:
’Ik loat die nait zakken.’
Wietse is mijn Google-translator. Bijna alle zondagen vertaalt Wietse wel een zin, een citaat, een verhaaltje, een mono- of dialoog van het Nederlands naar het Gronings voor me. Die vertalingen krijgen een plekje in de column van zondagavond. Ik kan als Stadjer amper Gronings praten, laat staan schrijven. Wietse kan beide en loat mie nait zakken.
Dinsdagochtend. Rij bij Zwolle op weg naar Papendal voor een tweedaagse stage met TeamNL korfbal. Bij knooppunt Hattemerbroek staat file. Ik sluit achteraan en vloek. Hardop. Slaat natuurlijk nergens op want dat vloeken helpt niks. In ieder geval niet om het fileprobleem op te lossen. Radio Noord brengt een beetje vreugde in de file. Presentator Niiwino Geertsema interviewt Gerda van Harry’s Café in Engelbert. Gerda gaat namelijk met een groep van 24 (oud-)Engelberters van Berlijn naar huis fietsen. In vier dagen. Dat doen ze niet voor de lol maar om geld in te zamelen voor het UMCG Kanker Researchfonds. Vier dagen achter elkaar gemiddeld 150 kilometer fietsen, pff. Ik kreeg in de file spontaan last van zadelpijn.
Mijn gedachten gaan via het Geheugenbalkon naar de Elfstedentocht. In 2015 heb ik namelijk samen met nagenoeg datzelfde groepje (oud-)Engelberters de Elfstedentocht plus een retourtje Engelbert gefietst. Ook toen voor het UMCG Kanker Researchfonds. Drie dagen gemiddeld 120 kilometer. Na twee trainingsritjes (Harkstede-Lageland) twijfelde ik enorm. Vond er geen reet aan. Die reet die wel zeer deed. Wegkapitein Wietse trok me uiteindelijk over de streep.
‘Als je gewoon in de buik van het peloton meefietst, haal je het makkelijk.’
Het werd een onvergetelijke tocht. Emotioneel ook omdat iedereen in het peloton wel iemand had verloren aan die vreselijke klote ziekte. Na afloop werd in Harry’s Café het eindbedrag bekend gemaakt: 39.000 euro.
Mooie tijden. Terug naar de onze. Terug naar Gerda op Radio Noord. Ze doet een oproep aan de luisteraars om hun Brandenburger Tour te sponsoren. Dat kan via hun website. Moest ineens weer denken aan hoe Gerda mij over de streep heeft getrokken om haar te sponsoren voor haar bijdrage aan de tocht. Dat deed ze heel commercieel toen ik na een avondje zwaar bar hangen mijn kaartje moest betalen. ‘Hé laiverd, voor hoeveel ga jij me eigenlijk sponsoren?’
Sinds die avond noemen ze me ‘De Buik van het peloton.’
Dinsdagavond. Telefoon van Wietse. Of ik in de komende column wel even aandacht wil genereren voor hun fietstocht van 22 tot en met 26 juni. Ik houd vakkundig maar charmant de boot af. Krijg wekelijks tientallen vergelijkbare verzoekjes. Begin ik niet aan, heb ooit met RTV Noord afgesproken dat mijn zondagse sportcolumn over sport in Groningen moet gaan. En dan gaan we niet zomaar even gratis en voor niks reclame maken voor een willekeurige jaarmarkt in de Oosterpoort of een geweldige en nobele fietstocht van Berlijn naar Engelbert.
En dat als mensen Gerda, Wietse of één van de andere fietsers willen sponsoren en zo bijdragen aan onderzoek naar die vreselijke klote ziekte, ze dan even naar de website van de Brandenburger Tour moeten gaan. Nee, daar kan ik niet aan beginnen. Toch?
Wietse, ik loat die nait zakken.