25 burgemeesters en staatssecretaris praten in Utrecht over crisisopvang asielzoekers

Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © Jos Schuurman/ FPS
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad, onder wie burgemeester Koen Schuiling van Groningen, praten maandagavond in Utrecht over de crisisopvang van asielzoekers.
Aan de orde komt onder meer het crisisplan dat het kabinet vrijdag aankondigde. Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid schuift aan in Utrecht.

Tweede aanmeldcentrum

De crisisnoodopvang om het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten, staat al wekenlang op de agenda van het Veiligheidsberaad. Onlangs zeiden de burgemeesters dat het lastig wordt om voor langere tijd telkens locaties voor honderden vluchtelingen te realiseren. Dat is lastig voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), want als een crisisnoodopvang sluit, komen de asielzoekers die daar verbleven weer terug naar Ter Apel.
Het is de bedoeling dat er een tweede aanmeldcentrum elders in Nederland komt. De burgemeesters bespreken ook de aparte opvang voor gevluchte Oekraïners. De opvangplekken in gemeenten raken langzamerhand vol. Er zijn nog wel gastgezinnen die Oekraïense vluchtelingen onderdak willen bieden, maar in de aanstaande vakantiemaanden kan dat moeilijk worden.