Rode Kruis haalt tenten weg bij aanmeldcentrum Ter Apel (update)

Medewerkers van het Rode Kruis ruimen de tenten op
Medewerkers van het Rode Kruis ruimen de tenten op © Martijn Klungel/RTV Noord
Het Rode Kruis is bezig met het afbreken van alle tenten die het had opgezet op het terrein van het aanmeldcentrum in Ter Apel.
De tweehonderd plaatsen die de tenten boden zijn niet meer nodig nu elders in het land extra opvangplekken voor asielzoekers zijn gecreëerd.

Niet meer slapen op een stoel

Afgelopen zaterdagacht hoefden voor het eerst sinds weken geen mensen in de sportzaal, een tent of op een stoel in de wachtruimte van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) te slapen. Onder meer in het Limburgse Geleen is plek gevonden om vluchtelingen over te nemen uit Ter Apel. Ook kondigde het kabinet vrijdag aan een crisisaanpak te starten voor de vastgelopen asielopvang.
Het tentenkamp in Ter Apel
Het tentenkamp in Ter Apel © Martijn Klungel/RTV Noord
Hoewel het niet de taak is van het Rode Kruis, hebben we mensen voorzien van drinken en eten
Alberta Opoku, woordvoerder van het Rode Kruis

Humanitair dieptepunt

Het Rode Kruis zegt blij te zijn dat het kabinet ‘de crisis zo serieus oppakt’. ‘Het was een humanitair dieptepunt dat dit in een land als Nederland nodig is; dat een noodhulporganisatie op deze manier moet bijspringen’, zegt Alberta Opoku van het Rode Kruis.
‘We hebben nachten gehad dat het hier helemaal vol zat, echt honderden mensen. Dat was een van de redenen dat het Rode Kruis met tenten is gekomen. Je wilt niet dat mensen op straat moeten slapen. Maar een aantal avonden terug hoorden we dat er geen eten of drinken was en dat er moeders waren met kinderen zonder luiers. Hoewel het niet de taak is van het Rode Kruis, hebben we het ook op ons genomen om daar in te voorzien.’
Rode Kruis breekt tenten bij Ter Apel af: 'het was een humanitair dieptepunt'

Vertrouwen in de toekomst

Het Rode Kruis heeft er vertrouwen in dat de situatie nu verbetert. ‘We hebben meerdere keren opgeroepen aan overheden: neem alsjeblieft je verantwoordelijkheid voor zover je dat nog niet doet. De afgelopen paar dagen is de nationale crisisorganisatie opgetuigd om te helpen deze situatie beter te managen en we gaan ervan uit dat dit voldoende zal zijn.’
Het Rode Kruis zegt in contact te blijven met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), het ministerie en de veiligheidsregio's om de ontwikkelingen ‘nauwlettend’ te blijven volgen en mogelijk ondersteuning te bieden.
Dit bericht is aangevuld met uitspraken van een woordvoerder van het Rode Kruis.