Restaurant zoekt hulp om open te kunnen: 'Ik heb al een Franse studente en een Oekraïner'

Restaurant 't Ailand in Lauwersoog
Restaurant 't Ailand in Lauwersoog © 't Ailand/Facebook
Voor het eerst in het 11-jarig bestaan was restaurant ’t Ailand in Lauwersoog dicht op vrijdag, zaterdag en zondag. Reden: er was niet voldoende personeel.
‘Het is normaal dat mensen komen en gaan, maar nu stokt het bij de nieuwe instroom’, vertelt Barbara Geertsema van ’t Ailand.

Leren door te doen

Ze is niet op zoek naar een specifieke vakman of – vrouw. ‘Ik ben zelf visser en geen horecavrouw. We werken hier met mensen die allerlei beroepen hebben en die het leuk vinden om met eten bezig te zijn en om mensen te bedienen. De rest leren ze gaandeweg.’

Vier dagen per week op zee

’t Ailand is normaal ook gesloten van maandag tot en met donderdag. Geertsema: ‘Die dagen hebben we nodig voor de visserij en voor het voorbereiden van de producten die we leveren aan andere restaurants.’ Geertsema en haar man hebben het predicaat ‘goede vissers’. ‘Dat houdt in dat we aan boord alle mogelijke maatregelen nemen om de visserij én de zee gezond te houden’, legt Geertsema uit.
Je hoeft niet bang te zijn dat je elke week drie dagen aan de beurt bent
Barbara Geertsema van restaurant 't Ailand

Frans en Russisch in de keuken

Komend weekend gaat ’t Ailand wel open, maar niet als normaal. ‘Ik heb een studente Biologie uit Frankrijk die me komt helpen en een man uit Oekraïne die alleen maar Russisch spreekt’, lacht Geertsema. ‘Maar met handen en voeten komen we een heel eind. En we laten de gasten wat meehelpen, door hen de vuile vaat zelf terug te laten brengen.’

Kleine kaart

’t Ailand heeft komend weekend ook alleen een kleine kaart. ‘We hebben wel lekkere verse dingen, maar uitsluitend gerechten die snel zijn klaar te maken en die je goed kunt voorbereiden. Dus we hebben wel soep, onze stoofpot en garnalenkroketjes, maar geen warme groenten en vers gebakken vis.’

Poule

Mensen die interesse hebben in werken bij ’t Ailand, kunnen een mailtje sturen aan het restaurant. Geertsema: ‘En ze hoeven niet bang te zijn dat ze elke week drie dagen aan de beurt zijn. We willen een poule opzetten, zodat we wat kunnen wisselen.’