Vijlbrief: 'Mogelijk 6000 veilige huizen toch versterken bij extra gaswinning'

Hans Vijlbrief bij een eerder bezoek aan het provinciehuis in Groningen
Hans Vijlbrief bij een eerder bezoek aan het provinciehuis in Groningen © Jos Schuurman/FPS
Als de gaswinning toch wordt opgeschroefd, moeten nu zesduizend veilig verklaarde woningen mogelijk opnieuw worden beoordeeld, en moeten er mogelijk meer huizen worden versterkt.
Dat zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) in een interview met NRC.

Voorbehoud

Het kabinet koerst erop de gaswinning in Groningen in 2023 of 2024 stop te zetten. Vijlbrief gaf eerder meermaals aan dat het opendraaien van de Groningse gaskraan het 'aller, allerlaatste redmiddel' is. Hij wil de gaskraan niet verder opendraaien, 'omdat het gevaarlijk is. Het veld gaat dicht', herhaalt de staatssecretaris in NRC. Nu plaatst Vijlbrief daar een voorbehoud bij.

Bij herhaling: alleen bij kritieke leveringsproblemen

'Alleen als er een veiligheidssituatie ontstaat die zo ernstig is dat je die kunt afwegen tegen de veiligheid van de Groningers - als we onze ziekenhuizen niet kunnen verwarmen of huishoudens niet meer kunnen koken - dan is extra gaswinning in Groningen een optie. Die lijn is in het kabinet al een aantal keren besproken.'
Als de gaskraan verder wordt opengedraaid, 'neemt het aardbevingsgevaar substantieel toe', oppert Vijlbrief opnieuw na het rapport van Staatstoezicht op de Mijnen. Mogelijk dat huizen opnieuw moeten worden beoordeeld en dat er huizen bijkomen die moeten worden versterkt. Zesduizend woningen zijn nu veilig verklaard.
Dit zou de huidige moeizame versterkingsoperatie nog ingewikkelder maken, stelt Vijlbrief. 'Dat is een extra reden om het niet te willen.'