Maandlang actie in Groningen tegen gaswinning

Een lange stoet met mensen en fakkels
Een lange stoet met mensen en fakkels © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Vanaf 16 augustus wordt er een maandlang actie gevoerd tegen de gaswinning in de provincie. Het is dan tien jaar geleden dat de aarde in en rond het dorp Huizinge beefde. Sinds 16 augustus 2012 kwam het besef in Nederland, dat er een eind diende te komen aan de gaswinning in Groningen.
Maar tien jaar later zijn de problemen nog altijd groot en wordt nog steeds gas gewonnen.
Redenen voor het Groninger Gasberaad, de Groninger Bodem Beweging (GBB), SP-Kamerlid Sandra Beckerman en Chris Garrit om een actiemaand te organiseren die tot 16 september duurt. De initiatiefnemers organiseerden in januari nog een fakkeltocht, die een groot succes was.
De fakkeltocht in januari tegen oppompen van meer Gronings gas
De fakkeltocht in januari tegen oppompen van meer Gronings gas © RTV Noord

'Veilige en stressvrije omgeving voor alle Groningers'

Nu willen ze druk opvoeren door een maandlang actie te voeren. De organisatoren eisen een veilige en een stressvrije leefomgeving voor alle Groningers, ruimhartige compensatie, een ‘geen-woorden-maar-daden-beleid' én het zo snel mogelijk dichtdraaien van de gaskraan. 'Het is tijd voor respect voor Groningen', aldus de initiatiefnemers.

Eisenpakket

Tijdens de actiemaand zullen er negen bijeenkomsten in het bevingsgebied worden georganiseerd met thema’s als gezondheid, ondernemerschap in aardbevingsgebied, cultureel erfgoed, schade en versterking en de afbouw van de gaswinning. Tot slot wordt er op 16 september een actie op de Vismarkt in Groningen georganiseerd.
Op die dag zal er een 'eisenpakket' aan beleidsmakers worden gepresenteerd. 'Zo kan Den Haag niet meer zijn ogen sluiten voor de ramp in slow motion die zich al tien jaar lang in Groningen afspeelt', schrijven onder meer de GBB en het Groninger Gasberaad in een gezamenlijk persbericht.
Dit was de fakkeltocht in Groningen