Kabinet laat kolencentrale Eemshaven harder draaien vanwege leveringszekerheid

Het kabinet laat kolencentrales de komende tijd weer harder draaien. Het kabinet kiest hiervoor om te voorkomen dat huishoudens deze winter in de kou komen te zitten.
Door de centrales harder te laten draaien wordt er minder aardgas gebruikt. Dat hebben minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie en staatssecretaris Hans Vijlbrief voor Mijnbouw maandag op een persconferentie bekendgemaakt.
Persco gaat ook over Gronings gas
De persconferentie ging ook over wat er met het Groningse gas gebeurt. Staatssecretaris Hans Vijlbrief benadrukt dat de kraan in Groningen alleen extra opengaat als de veiligheid in het geding is. Bijvoorbeeld als in ons land of in buurlanden de energievoorziening in zieken- en verzorgingshuizen in het nauw komt, zou Groningen voor het kabinet een optie zijn.
Wel heeft het kabinet besloten om alle gaswinningslocaties in Groningen voorlopig open te houden.
Noodmaatregelen in Duitsland
Het kabinet reageert met het voornemen om de centrales harder te laten draaien op het pakket noodmaatregelen van de Duitse regering om in de winter de gasvoorraad op peil te hebben. Een derde van het Duitse gas komt uit Rusland en het buurland verwacht problemen nu het Russische gasbedrijf Gazprom in mei aankondigde voor een groot deel de gaskraan naar Europa dicht te draaien. Duitsland gaat daarom de kolencentrales harder laten draaien en de industrie vragen minder gas te verbruiken om de tekorten op te vangen.
Drie kolencentrales, een in Eemshaven
Nederland is in vergelijking met Duitsland minder afhankelijk van Russisch gas, maar wil toch op tijd maatregelen nemen om de gasvoorraad voor de winter op peil te hebben. Dat gaat de drie Nederlandse kolencentrales aan: twee op de Rotterdamse Maasvlakte, een in de Eemshaven.
Nu nog op maximaal op 35 procent capaciteit
Bijkomend probleem is wel dat ze centrales niet zomaar harder gezet mogen worden. In de wet is namelijk vastgelegd dat Nederlandse kolencentrales op maximaal 35 procent van hun capaciteit mogen draaien om zo de CO2-uitstoot te beperken.
Na het ingrijpende besluit van het Russische Gazprom eind mei drongen coalitiepartijen CDA en VVD al aan om zo snel mogelijk de wet te veranderen, zodat de Nederlandse kolencentrales als het nodig is snel boven dat wettelijke maximum mogen produceren. 'We mogen geen Russisch roulette spelen met de gaszekerheid', zei VVD-Kamerlid Erkens met klem.
Coalitiepartij D66 was het niet eens met het CDA en VVD en wilde niet praten over kolencentrales, vanwege de extra uitstoot van CO2. D66 denkt dat Nederland genoeg gas heeft, maar het kabinet ontkomt volgens bronnen nu niet aan dit besluit.