'Laat het bedrijfsleven meebetalen aan nieuw miljardenfonds voor het Waddengebied'

De Waddenzee
De Waddenzee © RTV Noord
Bedrijven die actief zijn in het Waddengebied moeten meebetalen aan het beheer van het gebied. Dat betoogde de Friese commissaris van de Koning Arno Brok vandaag tijdens de zogeheten Toogdag voor de Wadden die in Delfzijl wordt gehouden.
Daar wordt door vertegenwoordigers van tal van organisaties gesproken over de optimale manier om onze kust voor te bereiden op de stijgende waterspiegel. Ook de ministers Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en Van der Wal van Natuur en Stikstof zijn aanwezig op deze dag.

10 tot 15 miljard euro

Brok is voorzitter van het Omgevingsberaad Waddengebied. Hij en voorzitter Cees Loggen van het Waddenfonds lanceerden vorige week het idee om een nieuw fonds in te richten waaruit de investeringen in het Waddengebied voor een periode van dertig jaar betaald kunnen worden.
Voor die periode zou een bedrag nodig zijn van 10 tot 15 miljard euro. Dat nieuwe fonds zou het stokje kunnen overnemen van het huidige Waddenfonds, dat in 2027 ophoudt te bestaan.
Minister Van der Wal (l) en Harbers (r) tijdens de Toogdag voor de Wadden in Delfzijl
Minister Van der Wal (l) en Harbers (r) tijdens de Toogdag voor de Wadden in Delfzijl © Steven Radersma/RTV Noord

NAM, Nedmag en energiebedrijven

De ministers Harbers en Van der Wal doen in Delfzijl geen uitspraken over een eventuele bijdrage van de overheid aan een nieuw fonds. Brok en Loggen vinden dat niet alleen de overheid, maar ook het bedrijfsleven de knip moet trekken voor dat nieuwe fonds.
Brok: ‘Ik vind dat iedereen die geld verdient aan dit gebied, zich moreel verplicht moet voelen om een donatie te leveren. Laat het geld dat hier verdiend wordt ook voor een deel terugvloeien naar de opgaven die we hebben in dit gebied. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de NAM, aan bedrijven die zout winnen en aan energiebedrijven die er met windmolens en op anderen manieren energie opwekken.