Eemsdelta boert goed: meer geld voor parkeerplekken en dorpshuizen

De plek achter het station van Delfzijl waar de parkeerplaatsen moeten komen
De plek achter het station van Delfzijl waar de parkeerplaatsen moeten komen © Martin Drent/RTV Noord
Meer parkeerplaatsen, meer toezichthouders en meer geld voor dorpen en wijken. Het is een greep uit de plannen voor het komende jaar in de gemeente Eemsdelta. Er is weer wat mogelijk, nu het er financieel beter uitziet.
Dit zijn de vijf belangrijkste veranderingen:

Ozb gaat minder omhoog

1. De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt minder hard dan verwacht. Dat is een meevaller voor woningeigenaren en bedrijven. De ozb zou de komende jaren met 2,5% extra stijgen, bovenop de inflatie van 3%. Dat is nu niet meer nodig.
Volgens de gemeente is dit te danken aan de ozb-opbrengsten van windmolens. De nieuwe windparken Geefsweer en Oosterhorn leveren elk jaar 750.000 euro op voor de gemeente, waardoor de rekening voor inwoners minder hoeft te stijgen.

Meer parkeerplaatsen Delfzijl

2. Bij het centrum van Delfzijl komen honderd extra parkeerplaatsen. De gemeente heeft het terrein aan de achterkant van het station op het oog, nu nog in eigendom van ProRail. Eemsdelta moet hier nog wel afspraken over maken met de spoorbeheerder.
Wethouder Jan Menninga (Lokaal Belang Eemsdelta) hoopt dat de plekken er zo snel mogelijk kunnen komen: 'Het centrum gaat bijna aan haar eigen succes ten onder. Je kunt nauwelijks een parkeerplek vinden, het is een drama. We krijgen daar ook klachten over van de winkeliersvereniging.'

Extra toezicht

3. Er komen twee extra toezichthouders om 's avonds en in het weekend een oogje in het zeil te houden. De boa's kunnen ook tijdens evenementen worden ingezet. Er zijn op dit moment drie fulltime toezichthouders, dat wordt nu uitgebreid naar vijf.

Steun voor dorpshuizen

4. Een meevaller voor dorpshuizen: die hoeven het komende jaar geen ozb te betalen. De gemeente Eemsdelta wil hen compenseren voor de coronaperiode. Doordat dorpshuizen dicht moesten, hadden ze aanzienlijk minder inkomsten.

Geld voor dorpen en wijken

5. Er komen dorps- en wijkbudgetten in de voormalige gemeenten Appingedam en Loppersum. Dorpen en wijken krijgen enkele duizenden euro's waar inwoners plannen voor maken. In de voormalige gemeente Delfzijl was dit al het geval.
'In Wagenborgen is hiervoor een commissie van drie inwoners', zegt Menninga, die daar ook weg komt. 'Het is bijvoorbeeld voor bloembakken, een buurtbarbecue of een groot schaakbord om buiten tegen elkaar te schaken.' Zaterdag is zo'n bord geopend in het centrum van Delfzijl.

Raad moet nog goedkeuren

De plannen komen van het college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad moet uiteindelijk beslissen of dit allemaal doorgaat. De raad praat hier volgende maand over, op 13 juli. Ook kunnen partijen dan met eigen plannen komen waar geld voor nodig is.
Menninga wil als financiën-wethouder nog wel een beetje de hand op de knip houden: 'Er is wat ruimte, maar het is geen snoepwinkel waar iedereen wat lekkers uit kan halen.' Vanaf 2026 krijgt de gemeente namelijk minder geld van het Rijk, door de herijking van het gemeentefonds.

Tegenvaller bij bezuinigingen

Het is niet alleen rozengeur en maneschijn. Eemsdelta is nog bezig met een bezuinigingsoperatie van 11 miljoen op een begroting van 250 miljoen. Dat valt tegen.