Hoe vervuilend zijn windmolens? Omwonenden windpark N33 willen onderzoek

Windmolens aan de noordkant van Meeden
Windmolens aan de noordkant van Meeden © Jeroen Willems/RTV Noord
Er komt zeer waarschijnlijk een onderzoek naar schadelijke stoffen, die neerslaan rondom de windmolens van windpark N33. De werkgroep geluidsonderzoek uit Meeden is met de gemeente Midden-Groningen en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) in gesprek over een dergelijk onderzoek.
Volgens de leden van de werkgroep zijn er aanwijzingen dat er mogelijk sprake is van hoge concentraties ultra fijnstof rondom de windmolens. Als oorzaak voor de vervuiling wordt bijvoorbeeld slijtage van wieken genoemd. Verder wil de werkgroep weten of er door het mengen van luchtstromen door de molens nieuwe chemische stoffen ontstaan die terecht komen rondom de molens.

Quickscan

De gemeente Midden-Groningen zegt dat het in eerste instantie gaat om een quickscan, waarbij de lucht, water en grond op het windmolenpark wordt onderzocht op de aanwezigheid van fijnstof. De resultaten worden vergeleken met de onderzoeksresultaten van een plek waar geen windmolens staan.
De werkgroep wil het onderzoek graag nog uitbreiden met de meetgegevens van rauwe koeienmelk of urine van koeien om te zien of daar hogere concentraties schadelijke stoffen inzitten.

GGD bekijkt onderzoeksvoorstel

De gemeente Midden-Groningen is bereid 25.000 euro mee te betalen aan het onderzoek. 'Wij staan achter dit onderzoek en willen ook een deel van de kosten dragen, maar we gaan de onderzoeksopzet eerst voorleggen aan de GGD', zegt wethouder Erik Drenth.
'Wij vinden het belangrijk dat we ook iets kunnen met de onderzoeksresultaten. Als er wordt aangetoond dat er zaken niet in orde zijn dan willen we dat het onderzoek de basis kan zijn voor vervolgacties', aldus Drenth.

Indianenverhalen

Vorig jaar lieten verschillende wetenschappers zich kritisch uit over een dergelijk onderzoek. Zo zei Guus Velders van het RIVM in het Dagblad van het Noorden dat het vermengen van stoffen in de lucht altijd gebeurt en dat een windmolen dit proces niet kan versterken. Lector duurzaamheidscommunicatie Wim Elving en lector Windenergie Gerard Schepers van de Hanzehogeschool deden de beweringen van de werkgroep in een ingezonden brief af als indianenverhalen.
De werkgroep geluidsoverlast legt de kritiek naast zich neer en geeft aan dat onderzoeken als deze wel vaker op weerstand stuiten.

Vrije Universiteit Amsterdam

Professor Milieuchemie en Toxicologie Jacob de Boer van de Vrije Universiteit Amsterdam was in eerste instantie in beeld om het onderzoek te leiden, maar omdat hij met emeritaat is gegaan wordt VU-collega Ike van der Veen naar voren geschoven. Zij wil pas reageren als het onderzoek definitief doorgaat. Wanneer die beslissing wordt genomen is nog onduidelijk.
Wethouder Erik Drenth gaat binnenkort met de verschillende partijen in gesprek over het onderzoek.