Alle gaswinningslocaties in Groningen blijven volgend gasjaar open

Gaswinnings- en gasbehandelingslocatie Scheemderzwaag in Scheemda
Gaswinnings- en gasbehandelingslocatie Scheemderzwaag in Scheemda © ANP
Vanwege de gascrisis blijven alle elf gaswinningslocaties in Groningen volgend jaar open. Het was de bedoeling om er al vier definitief te sluiten, maar dat gebeurt voorlopig niet. Dat heeft het kabinet maandagmiddag bekendgemaakt.
Het gasveld gaat in oktober wel op de eerder aangekondigde waakvlam stand. Maar omdat er meer locaties openblijven dan eerder gehoopt, wordt er ook meer gas gewonnen. Het gaat om ongeveer 2,8 miljard kuub. Om een put open te houden, moet er een minimale hoeveelheid gas uit worden gewonnen.

Groningenveld achter de hand houden

Eerder dit jaar schreef staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) nog aan de Kamer dat hij verwachtte in het eerste ‘waakvlamjaar’ 1,9 miljard kuub gas te winnen. Dat is volgens gaswinningsbedrijf NAM de minimale hoeveelheid die nodig is om zeven boorlocaties open te houden.
Maar vanwege de onzekere omstandigheden op de energiemarkt kiest Vijlbrief ervoor om putten nu niet definitief te sluiten. Dat betekent dat het kabinet het Groningenveld nog steeds achter de hand houdt voor noodgevallen.
De gaswinning kan alsnog worden verhoogd als de veiligheid vanwege een gastekort in het geding komt, zegt Vijlbrief. ‘Als ziekenhuizen geen energie meer krijgen of als we thuis niet meer kunnen koken omdat het gas op is.’

Vijlbrief herhaalt: 'Gaskraan uiterlijk 2024 definitief dicht'

Vijlbrief benadrukte dat hij nog steeds van plan is de gaskraan uiterlijk in 2024 definitief te sluiten. De druk nam de afgelopen maanden steeds meer toe om toch extra Gronings gas te winnen. Maar dat wil Vijlbrief niet. ‘Dat doen we niet, en ik zeg het heel nadrukkelijk, omdat het Groningenveld niet veilig kan worden gebruikt.’