Nog geen akkoord veiligheidsregio's en kabinet over opvang asielzoekers Ter Apel

Een jong asielzoekertje is aan het stoepkrijten bij het azc in Ter Apel
Een jong asielzoekertje is aan het stoepkrijten bij het azc in Ter Apel © Martijn Folkers/RTV Noord
De veiligheidsregio's en het kabinet hebben maandagavond geen akkoord bereikt over een nieuw plan om de asielopvang in Nederland beter te organiseren. Later deze week komen zij nogmaals samen om over dit onderwerp te spreken.
De burgemeesters van het Veiligheidsberaad en een delegatie van het kabinet onder wie staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) bespraken een plan dat oplossingen moet bieden om de problemen in onder meer aanmeldcentrum Ter Apel te voorkomen.

Structurelere oplossing

Daar kwamen zij onderling nog niet uit. De burgemeesters willen een structurelere oplossing en willen op de korte termijn naar een stabielere opvang. Bovendien moet er meer huisvesting komen.
Vrijdag maakte het kabinet bekend dat er een landelijk crisisteam komt om de opvang van asielzoekers vlot te trekken. Er zitten onder anderen bewindspersonen in het team, onder wie premier Mark Rutte, minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz en de staatssecretaris Van der Burg. Zij kwamen vrijdagavond voor de eerste keer bijeen.

Geen plan voor 7500 statushouders

Daaruit kwam onder meer dat het kabinet maandag met een plan zou komen hoe de komende drie maanden 7500 statushouders te huisvesten in tijdelijke locaties. Vanavond bleek dat ook dat plan nog niet op tafel ligt.
Er zitten op dit moment ruim 14.000 statushouders in de opvanglocaties van het COA.

Van der Burg: geen acute problemen

Zowel Van der Burg als het Veiligheidsberaad kan maandag niet beloven dat zij later deze week wel tot een akkoord komen. Dat het kabinet nu nog geen akkoord heeft bereikt, leidt volgens de staatssecretaris nog niet tot problemen met de opvang van asielzoekers. 'Het speelt voor nu, de komende dagen en volgende week geen rol', zei de bewindsman na het overleg met het Veiligheidsberaad. 'We hebben ook in die zin de tijd om te zorgen dat het op een goede manier gebeurt.' Als er volgende week nog steeds geen akkoord ligt 'dan moeten we dan weer verder kijken', zegt Van der Burg desgevraagd.
'Ik heb er vertrouwen in dat wij een oplossing bereiken om de opvang van vluchtelingen goed te regelen. Daar gaan wij constructief mee verder', aldus voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.
Voorafgaand aan het overleg was een aantal burgemeesters al kritisch. Zij willen andere burgemeesters niet dwingen om mensen binnen hun gemeentegrenzen op te vangen. 'Hierdoor komen wij in een onmogelijke positie. Wij werken onderling heel goed samen. Dat wil ik zo houden', zei burgemeester Femke Halsema van Amsterdam.
Bruls zei ook dat de extra verantwoordelijkheden voor veiligheidsregio's moeilijk liggen. Maar het Veiligheidsberaad voelt zich wel verantwoordelijk en wil de problemen helpen oplossen.

VluchtelingenWerk: 'Ver onder de humanitaire ondergrens'

VluchtelingenWerk Nederland is 'diep teleurgesteld' over het feit dat het kabinet geen akkoord heeft weten te sluiten met het Veiligheidsberaad over het creëren van meer opvangplekken voor asielzoekers. 'De nood is ontzettend hoog. Als er niet snel goede afspraken komen over meer opvangplekken voor asielzoekers, is het een kwestie van dagen voordat we de vreselijke situatie in Ter Apel van afgelopen weken en dagen weer terug zien', aldus een woordvoerder.
Ook de kwaliteit van de (crisis)noodopvang is ver beneden de maat, volgens de organisatie. 'Op dit moment worden asielzoekers, waaronder gezinnen met kinderen, van hot naar her gesleept. Als het al lukt om iedereen onderdak te bieden. We snappen dat het ingewikkeld is, en dat het veel van gemeenten vraagt, maar dat we er in een land als Nederland er niet in slagen om mensen op een fatsoenlijke manier op te vangen is mensonterend.'
'Dagelijks zien onze medewerkers de gevolgen, met name voor kinderen, van het feit dat zij onder omstandigheden worden opgevangen die ver onder de humanitaire ondergrens zakken. Elke dag dat deze situatie voortduurt, is er één teveel. We doen wederom een dringend beroep op gemeenten en kabinet om snel tot werkbare oplossingen te komen', aldus de woordvoerder.

26.000 asielaanvragen wachten op afhandeling

Er wachten bijna 26.000 asielaanvragen op afhandeling. Dat zijn er nog meer dan tijdens de vorige piek van begin 2020, toen er ruim 20.000 aanvragen lagen. Daarna kwam er een speciale 'taskforce', die ervoor zorgde dat de achterstanden terugliepen tot 13.500 een jaar geleden. Sindsdien echter moeten iedere maand weer meer asielzoekers wachten, vaak langer dan de maximale termijn van een half jaar.
Vorige maand slaagde de IND er bij slechts 39 procent van de eerste asielaanvragen in om binnen die voorgeschreven tijd te beslissen. Dat lukte begin dit jaar nog bij 78 procent. Volgens VluchtelingenWerk wachten er nu minstens 6000 mensen langer dan een half jaar.