Geen bewijs van needle spiking in Groningen: ‘Geen enkele naald is makkelijk te injecteren'

Peperstraat
Peperstraat © RTV Noord
‘Er zijn nog geen bewijzen binnengekomen van needle spiking in Groningen’, vertelt Merlijn Poolman, nachtburgemeester van Groningen. De uitspraak is in lijn met landelijk politieonderzoek.
Poolman is onderdeel van de Nachtraad, die vorige maand een meldpunt startte om een duidelijk beeld te krijgen van needle spiking in Groningen. Dat initiatief nam de Nachtraad na een melding van drogering een maand geleden. Een 22-jarige jongen zei toen tijdens het uitgaan in Stad met een naald in zijn arm te zijn gedrogeerd.
We zagen ook dat veel mensen die zich meldden een hoog alcoholpercentage hadden
Merlijn Poolman Nachtburgemeester Groningen
‘Nadat de eerste buzz ervan af was, kwamen er minder meldingen binnen’, zegt Poolman. Volgens hem hadden zich ook veel mensen gemeld die ‘ook een hoog promillage alcohol in hun bloed hadden. Tot nu toe is er niet uitgekomen dat iemand is gezien met een naald.'
Volgens Poolman is er wat betreft het aantal meldingen ‘in overleg met de politie besloten om geen aantallen te delen’.

‘Geen enkel bewijs van een injectie’

Dat beeld is in lijn met een landelijk politieonderzoek waarbij zo'n dertig meldingen van needle spiking werden onderzocht, meldt Nu.nl. De politie vond daarbij geen concrete bewijzen die erop duiden dat dit fenomeen voorkomt in Nederland. 'In geen enkel geval is aangetoond dat er daadwerkelijk een stof is geïnjecteerd', zegt een politiewoordvoerder tegen de nieuwssite.

Prikplekken en onwelwordingen

‘De meldingen die wij kregen hadden een paar gelijkenissen. Dat iemand onwel is geworden, en dat er een prik plek was’ zegt Misha Pchenitchnikov, initiatiefnemer van het Groninger meldpunt. Hij vertelt dat het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) uitgebreid heeft onderzocht of er drugs gevonden kon worden in het bloed van gemelde mensen. Volgens hem ‘lijkt het erop dat de mensen eerder alcohol hadden gehad dan drugs'.
Naar zijn mening is ‘de methode van het UMCG betrouwbaar’, en gaf 'een arts van het UMCG aan dat er nog geen enkel geval van needle spiking voorbij is gekomen'.
Injecties in de spieren zullen voor een grote bult moeten zorgen, dat hebben we niet gezien
Misha Pchenitchnikov, nachtmeldpunt

'Geen enkele drug is makkelijk te injecteren'

Uit een gesprek met een toxicoloog van het UMCG begrijpt Pchenitchnikov dat er ‘geen enkele gangbare drug is die makkelijk te injecteren is in het nachtleven’. Bij injecties zijn namelijk verschillende types.
‘Daarvan gaat één type rechtstreeks in de aderen. Om hier iemand mee te injecteren bij het uitgaan is vrijwel onmogelijk.’ De andere type van injectie ‘gaat via de spieren, zoals met een vaccin-injectie. Maar dit moet heel diep geïnjecteerd worden, en ook met een grote hoeveelheid'.
Zelfs met een dergelijke grote injectie, zoals heroïne, 'zal dat voor een grote bult zorgen’. Iets dat niet is waargenomen bij de meldingen.

Toch ongeloof

Jordy Schuur, de 22-jarige jongen die vorige maand gedrogeerd met naald zegt te zijn en zijn verhaal bij RTV Noord deed, hoort de conclusies aan. Hij houdt eraan vast dat hij op een stapavond werd geprikt, waarna hij zich plots niet lekker meer voelde. ‘Ik weet zeker dat het geen alcohol is geweest’, zegt Schuur. Alhoewel hij niet veel van de avond nog weet is hij ervan overtuigd dat hij gedrogeerd is. ‘Ik ga over anderhalf maand nog wel een hiv-test doen, nu is dat nog te vroeg.'
Ook de politie houdt een slag om de arm. ‘Dat er nu geen bewijs is, betekent niet dat het nooit heeft kunnen gebeuren.'
Update 15.05 uur: Dit artikel is bijgewerkt met de reacties van Pchenitchnikov en Schuur.