Onderzoekster UMCG: 'waakstudenten' zijn de oplossing om de werkdruk in de zorg te verminderen

Onderzoekster Tialda Prins
Onderzoekster Tialda Prins © Remco in 't Hof/RTV Noord
Door de inzet van zogeheten waakstudenten verlaagt de werkdruk bij de verpleegkundigen, wordt naaste familie ontlast en krijgen studenten de kans om alvast het werkveld te verkennen, concludeert onderzoekster Tialda Prins van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Ze mogen geen medische handelingen verrichten, maar hebben de belangrijke taak om 's avond en 's nachts te waken over onrustige patiënten.
'Geruststellen, een glas water brengen of voorkomen dat iemand uit bed valt, dat is ongeveer wat ik doe', zegt waakstudente Anna Wienhoven, derdejaars student geneeskunde. Zij is een van de vele studenten die in het UMCG (betaald) wordt ingezet voor dit werk.

Nachtdienst

Het idee van de waakstudent is bedacht in het UMCG en het blijkt een schot in de roos, concludeert Prins, ooit zelf waakstudent. Ze is inmiddels afgestudeerd op dit fenomeen.
'Het is een win-winsituatie voor alle partijen', vertelt ze. 'De verpleegkundigen, waaraan al een tekort is, hebben minder werkdruk en hoeven nu ook minder nachtdiensten te draaien. De rol van de waakstudent lijkt op die van mantelzorger en dus hoeft de familie ook niet altijd meer bij het bed te waken. Uiteindelijk is het ook voor de studenten zelf een mooie opstap voor hun carrière', denkt Prins.

'Perfect bijbaantje'

De waakstudenten studeren vaak geneeskunde, fysiotherapie of een ander zorg gerelateerd beroep. 'Ik leer het werkveld nu al kennen,' zegt studente Anna. 'Ik heb al patiëntencontact en leer de organisatie alvast een beetje kennen, een perfect bijbaantje dus.'

Personeelstekort

Onderzoekster Prins hoopt dat nu ook andere zorginstellingen in het land zoals ziekenhuizen de waakstudent gaan inzetten en daar geld voor vrijmaken. 'Door personeelstekort in de zorg is de werkdruk hoog. Ik dacht het al wel, maar nu blijkt ook uit mijn onderzoek dat de waakstudent hier een rol in kan spelen,' aldus Prins.
'Waakstudenten' verlichten werkdruk op verpleegpersoneel