Student dreigt met rechtszaak: waarom krijgen studenten geen energietoeslag?

Jesse Klootwijk zwaait van uit zijn kamer
Jesse Klootwijk zwaait van uit zijn kamer © Jeroen Willems/RTV Noord
Studenten hebben net als andere huishoudens recht op een energietoeslag van 800 euro in verband met de stijgende energieprijzen. Dat vindt student beeldende kunst Jesse Klootwijk uit Groningen.
Hij schreef een brief naar de gemeente Groningen met de vraag de regeling aan te passen. De brief werd ondertekend door zo'n 25 andere studenten. Als de gemeente de regeling niet toegankelijk maakt voor studenten spant Klootwijk een rechtszaak aan.

Tochtig

Klootwijk woont zelf in twee kleine kamers in de wijk Kostverloren met drie andere huisgenoten. 'Niet alle ramen zijn dubbel glas en het is hier best tochtig, maar gelukkig hebben we een langlopend gascontract dus wij hebben ten opzichte van andere studenten nog enigszins mazzel. Maar natuurlijk gaan wij het straks ook merken', zegt Klootwijk.

'Luie politiek'

Het gaat Klootwijk vooral om het principe. Hij vindt het belachelijk dat studenten als groep worden uitgesloten voor de energietoeslag.
'Ik vind het onrechtvaardig dat studenten worden uitgesloten ten opzichte van werkenden. Terwijl studenten leven van een lening en dat later terug moeten betalen. De uitsluitingsgrond dat studenten divers wonen vind ik gewoon luie politiek', zegt Klootwijk.
Hij ziet het 'onrecht' in zijn eigen huis. Zijn huisgenoot is werkend en maakt wel aanspraak op de energietoeslag, terwijl hij daar geen aanspraak op maakt omdat hij student is.
Bekijk hier de reportage:
Student dreigt met rechtszaak als hij geen energietoeslag krijgt

Rechtszaak

In een brief aan de gemeente Groningen heeft Klootwijk gevraagd om de uitsluiting beter te onderbouwen of liever nog aan te passen. Gebeurt dit niet, dan start hij samen met de ondertekenaars van de brief een rechtszaak.
De studenten voelen zich gesteund door juridisch expert Willy Heesen die in een uitzending van Nieuwsuur zei dat de uitsluiting van studenten voor de regeling onrechtmatig is. 'Volgens Heesen houdt dit geen stand voor de rechter en Nieuwsuur heeft dat gecheckt bij andere juristen en die bevestigden dat verhaal, dus ik denk dat we een goede kans maken', aldus Klootwijk.
Energietoeslag
De eenmalige energietoeslag van 800 euro is een besluit van het Rijk in verband met de stijgende energieprijzen. De regeling wordt uitgevoerd door de gemeentes en die kunnen daar ook eigen regels aan verbinden.

De gemeente Groningen hanteert een grens van 120 procent van het sociaal minimum om in aanmerking te komen voor de regeling. Voor een alleenstaande komt dat neer op 1305 euro per maand en voor mensen die samenwonen op 1871 euro. In andere gemeenten wordt ook wel 125 of 110 procent van de bijstandsnorm gerekend.

Vier groepen worden uitgezonderd van de regeling. Naast studenten zijn dat dak- en thuislozen, mensen jonger dan 21 en mensen die in een inrichting verblijven.