Zeldzame penisplant blijkt drakenwortel te zijn (update)

Jan Poel met de drakenwortel in zijn tuin
Jan Poel met de drakenwortel in zijn tuin © Elwin Baas/RTV Noord
De Amorphophallus decus-silvae, de reuzenaronskelk, de voodoolelie, of op z'n Hollands de penisplant: in particuliere tuinen komt-ie nauwelijks voor, maar bij Jan Poel wel! Ten minste, dat dacht hij zelf. Na berichtgeving van RTV Noord kwamen er berichten binnen dat het geen penisplant betreft, maar een dranunculus vulgaris, in de volksmond drakenwortel.
Dit bleek na enig onderzoek te kloppen. De twee planten lijken erg op elkaar en hebben dezelfde eigenschappen.
Twee jaar geleden kocht Poel bij een tuincentrum een zak buitenlandse tuinaarde. Dit strooide hij uit over zijn perceel. 'Daar heeft hoogst waarschijnlijk een zaadje ingezeten. Want twee jaar daarna kwam hij omhoog', zegt Poel.

Bijzondere plant blijkt drakenwortel

De plant is paars en heeft groene bladeren. Poel had eerst niet door dat de plant in zijn tuin bijzonder was, tot hij achter zijn laptop kroop. 'Ik plaatste een foto op Facebook en toen vertelde iemand mij dat het een ongewone soort was. Toen ben ik maar eens naar de bloemist gegaan. Die zei toen: het is de penisplant.'
De penisplant (links) en de drakenwortel
De penisplant (links) en de drakenwortel © ANP/Bewerking RTV Noord
Op bovenstaande foto zijn de twee planten te zien. De drakenwortel van Poel is al wel uitgebloeid, waardoor de gelijkenis afgenomen is. Vorige week was de plant op zijn grootst. En dat was beslist niet altijd even prettig, zegt de eigenaar. 'Als de zon er dan op scheen kwam er een verschrikkelijke stank vanaf. Ik weet niet hoe ik het moet beschrijven. Het is geen uienlucht, maar eerder een soort rottende vis.'
Dit bericht is aangepast nadat op de redactie berichten binnenkwamen dat het geen penisplant betrof. Na enig onderzoek bleek het om een drakenwortel te gaan.