WK snertkoken aan het begin van de zomer: 'Een bakje snert is in de zomer ook lekker'

Opperste concentratie in de keuken tijdens het WK snertkoken en stamppot maken
Opperste concentratie in de keuken tijdens het WK snertkoken en stamppot maken © Elwin Baas/RTV Noord
De zomer is dinsdag officieel van start gegaan, maar dat deert de organisatie van het WK snert & stamppot maken niet. Vanwege corona was de 27ste editie uitgesteld, waardoor deelnemers nu snert maken onder de zomerzon in plaats van tijdens hartje winter.
Grapjes over snertzomer zijn onoverkomelijk tijdens het evenement. Medeorganisator van het heuse wereldkampioenschap, Auke van der Velde, ging in op het aanbod van het Alfa-college Kluiverboom. 'We hebben door corona tweeënhalf jaar geen WK snertkoken gehad. Toen zeiden we: waarom ook niet? Een bakje snert in de zomer is ook lekker, dus vandaar de zomersnert.'

Bloemen in de snert

Bloemen voor in de snert
Bloemen voor in de snert © Elwin Baas/RTV Noord
Dertig deelnemers strijden om de felbegeerde bokaal. De deelnemers zijn verdeeld in twee groepen: één in de ochtend en één in de middag.
In de keuken wordt dinsdagochtend al volop gesneden en gekookt. Een van de jongste deelnemers is Brooklyn uit Oude Pekela. Haar geheim? 'Bloemen in de snert.' Verder vindt zij het spannend. 'Ik sta hier met wat oudere mensen dan ik, dat is vaak een beetje naar of zo. Ik heb op school geoefend, dus het moet hopelijk goedkomen.'
Henk de Haan (r) en Brooklyn in opperste concentratie
Henk de Haan (r) en Brooklyn in opperste concentratie © Elwin Baas/RTV Noord

'Snert is snert'

Een van die oudere mensen is oud-profvoetballer Henk de Haan. Hij heeft vaker meegedaan aan het WK en is dus een ervaringsdeskundige. 'Normaal heb je de keuken vol, nu heb je maar zeven of acht mensen. Als het druk is heb je wat meer tijd om er iets doorheen te gooien of zo, nu word je meer in de gaten gehouden. Maar: snert is snert, zomer of niet. Ik doe het al jaren met het recept van mijn moeder, heerlijk', aldus De Haan.
WK snertkoken vindt door corona in de zomer plaats

Winnaar

Het WK snertkoken is uiteindelijk gewonnen door Mariska de Jong. 'Haar snert was bijzonder. Het was een hemelse snert met rituele kruiden uit eigen tuin', valt op te lezen uit het juryrapport.