Minister Kuipers brengt woensdag werkbezoek aan UMCG

Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport © ANP
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brengt woensdag een werkbezoek aan het UMCG in de stad Groningen.
Hij wordt in het ziekenhuis bijgepraat over de aanpak van COVID-19 en bezoekt ook de verpleegafdeling, waar hij in gesprek gaat met medewerkers over hun ervaringen tijdens de coronacrisis. Ook komt het bevolkingsonderzoek Lifelines aan bod.

Nieuw rapport

Aanleiding voor het bezoek van Kuipers is een nieuw overheidsrapport, waarin wordt geïnventariseerd in hoeverre ziekenhuizen zijn voorbereid op de uitbraak van een nieuwe pandemie.
Het UMCG wordt in het rapport met meerdere succesvoorbeelden genoemd. Het gaat onder meer om de inzet van geneeskundestudenten voor coronazorg en de verschillende modellen die het ziekenhuis gebruikte om voorspellingen te doen over het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames.

Kritiek

Het wordt voor Kuipers zijn eerste werkbezoek aan Groningen, sinds zijn aantreden als gezondheidsminister begin dit jaar. Hij kwam toen vrijwel direct onder vuur te liggen, door het besluit van zijn voorganger Hugo de Jonge, om de afdeling kinderhartchirurgie van het UMCG te sluiten, door te zetten.
Na veel kritiek is dat besluit op de lange baan geschoven: Kuipers beloofde eerst meer onderzoek te doen naar de gevolgen.