Veertig nieuwe zorgassistenten opgeleid, voldoende handen aan het bed in de zomer

Gretha Hartstra leert Ilse Verkleij de fijne kneepjes van het zorgvak.
Gretha Hartstra leert Ilse Verkleij de fijne kneepjes van het zorgvak. © Jan Been/ RTV Noord
De verkorte opleiding tot zorgassistent, die werd aangeboden door Zorggroep Groningen en onderwijsinstelling Noorderpoort, heeft ruim veertig nieuwe medewerkers opgeleverd en daarmee spreken zowel de zorginstelling als de mbo-opleiding van een succes.
De cursus was in het leven geroepen om het personeelstekort bij de verschillende locaties van de Zorggroep in de zomerperiode op te lossen.
Met de nieuwe medewerkers lukt het de zorginstelling de komende zomer de roosters rond te krijgen.

Doel bereikt

45 mensen begonnen in april aan de verkorte opleiding die werd gegeven in woonzorgcentrum Innersdijk in Ten Boer. Het merendeel van de vijfenveertig cursisten heeft het diploma inmiddels op zak, twee moeten nog examen doen en twee zijn gedurende de cursus afgehaakt.
Medewerkers van Innersdijk verzorgden het praktijkgedeelte en de interne stages, het Noorderpoort nam het theoretische deel van de cursus voor haar rekening. Gea Huttinga, docent van het Noorderpoort: ‘Wat we wilden bereiken is gelukt, we hebben straks voldoende handen aan het bed. Dat was een grote zorg, maar nu kunnen we de roosters rond krijgen tijdens de zomer. Dat is fantastisch.’
Gea Huttinga, docent van het Noorderpoort
Gea Huttinga, docent van het Noorderpoort © Jan Been/RTV Noord

Vissen in dezelfde vijver

Net als in andere sectoren kampt ook de ouderenzorg met een personeelstekort. Huttinga: ‘Iedereen is naarstig op zoek naar mensen en we vissen allemaal in dezelfde vijver. Daarom zijn wij ontzettend blij dat ruim veertig mensen zich voor onze cursus hebben aangemeld en dat we zo’n hoog slagingspercentage hebben.’
De geslaagden gaan aan de slag bij de woonzorgcentra van de Zorggroep: Innersdijk en Bloemhof/Lindenhof in Ten Boer, Maartenshof in Groningen en AG Wildervanck in Veendam. Volgens Huttinga heeft een deel van hen aangegeven zich via een reguliere opleiding bij het Noorderpoort verder te willen ontwikkelen in de (ouderen)zorg. Ook komt er een vervolg op de verkorte opleiding zoals die bij Innersdijk werd gegeven.