‘Van Bellingwolde hadden we nog nooit gehoord, maar we vonden het hier zó mooi’

Dat de bevolking in randgebieden zoals Oost-Groningen niet verder daalt of soms zelfs toeneemt, komt voor een belangrijk deel door de toestroom van Randstedelingen.
Voorheen waren dat 55-plussers en gepensioneerden, gelokt door het groen, de ruimte en de gunstige huizenprijzen. Makelaars zien nu ook jonge stellen en gezinnen deze kant op komen.
Ellen van der Drift heeft met haar man wel eens een berekening gemaakt van wat ze in de Randstad zouden moeten neertellen voor een vrijstaande woning zoals ze die nu in Bellingwolde hebben. Ze kwamen op zo’n anderhalf miljoen euro. Nogal een verschil met het bedrag waarvoor ze ruim een jaar geleden hun woning kochten.
Voor hun woonboerderij met meer dan drieduizend vierkante meter grond aan de Eikenlaan in Bellingwolde betaalden ze een kleine vier ton. Een koopje voor Randstedelijke begrippen. Dat ze voor hun gevoel ‘veels te veel’ hebben betaald en dat ook de opknapbeurt nog een aardige duit zal kosten, doet er niet zoveel aan af.
Weg uit de drukte en de hectiek
Ze kwamen van het Zuid-Hollandse Brielle, onder de rook van Rotterdam. ‘We hebben twee jaar gezocht, eerst tot aan Zwolle’, vertelt Ellen. ‘Maar daar stegen de prijzen ook al enorm, zo kwamen we steeds hoger in het noorden en belandden we uiteindelijk in Bellingwolde. We hadden er nog nooit van gehoord, maar vonden het hier zó ontzettend mooi. ‘Dit is het’, zeiden we tegen elkaar.’
Toch ging het Ellen en haar man Dennis niet in de eerste plaats om de prijs van een woning. Ze zochten vooral de ruimte, de rust en een veilige leefomgeving voor hun twee kinderen van 6 en 9. Weg uit de drukte en de hectiek van het westen.
Het valt de Van der Drifts op dat ze niet bepaald de enige ‘westerlingen’ zijn die in Oost-Groningen een woning hebben gekocht. Ook bij hen in het buurtje.
Zeven van de tien kopers komt van beneden Zwolle
Makelaars zeggen sinds 2018 een stijgende belangstelling te zien vanuit de rest van het land voor ’landelijk wonen’ in Groningen, waarbij vooral Westerwolde populair is.
‘Dat was al langer het geval, maar de interesse is groter dan ooit’, zegt Wessel Boer van Boer Makelaardij. Hij schat in dat zeven van de tien geïnteresseerde kopers nu van beneden Zwolle komen.
Vorige week nog ging er een huisje in Veelerveen in de verkoop voor een vraagprijs van 219 duizend euro. Van de tien serieuze gegadigden voor bezichtiging kwam op z’n minst de helft van verder weg.
Voor een sfeervol woonboerderijtje staan westerlingen in de rij
Een twee-onder-één-kapper, daar stapt een Randstedeling niet voor in de auto, aldus Boer. Maar gaat het om een sfeervol woonboerderijtje, een beetje knus en authentiek, dan staan ze in de rij. ‘Ook als wij het hier een dikke vraagprijs vinden’, zegt Boer.
Een koper uit het westen, voor het gemak is dat iemand van beneden Zwolle, heeft vaak een wat beter gevulde portemonnee, vaak door overwaarde. ’Hij kan daardoor meer overbieden en heeft dus meer kans de woning te kopen’.
Meer stellen en gezinnen
Maar waar het voorheen vooral 55-plussers en gepensioneerden waren die van verder kwamen, ziet Boer de leeftijd van kopers zakken. Het zijn steeds vaker stellen van in de dertig of gezinnen met kinderen zoals de Van der Drifts. ‘En ook mensen die helemaal zelfvoorzienend of ecologisch willen wonen.’
De trek naar het platteland zorgt in sommige gemeenten voor verschuivingen in de samenstelling van de bevolking. Zo versterkt het de vergrijzing. Maar de komst van jongere kopers zorgt ook voor verjonging, stelt makelaar Boer.
Tot een toeloop van nieuwe leerlingen op de Westerschool heeft dat volgens schooldirecteur Mischa Stolk nog niet geleid. Toch kreeg de basisschool er de afgelopen twee jaar vijf leerlingen bij van huizenkopers van elders in het land. ‘Een welkome aanvulling’, vindt Stolk.
Corona als aanjager
De toegenomen belangstelling heeft veel met corona te maken, zegt makelaar Marcel van der Veen uit Winschoten: ‘Thuiswerken is meer geaccepteerd en mensen vinden het prima om nog een dag in de week naar Den Haag te rijden, wanneer ze er een ruime woning voor terugkrijgen.’
Van der Veen verkoopt veel in Blauwestad. ‘Er zijn daar straten waar de helft van de kopers van buitenaf komt’, zegt Van der Veen.
Projectbureau Blauwestad laat weten dat van alle 374 verkochte woningen in de periode 2018 tot nu er 88 gingen naar een koper van buiten de noordelijke provincies of het buitenland. Dat is iets meer dan één op de vier.
Kantoor op scherp
Het is niet alleen Westerwolde waar westerlingen op huizen azen. Jan Koolhof van Kamp & Koolhof Makelaars in Delfzijl ziet het in het hele buitengebied: ‘Van de vijftig woningen die we buiten de grotere plaatsen vorig jaar hebben verkocht gingen er ruim dertig naar niet-noorderlingen.’
Krijgt Koolhof een woning in een plaats als Woldendorp of Termunterzijl in de verkoop, dan staat op kantoor de zaak op scherp. ‘We zorgen dat we de bemensing dan op orde hebben want het levert altijd een stortvloed aan telefoontjes op.’
Koolhof merkt dat de zoekradius van mensen uit het zuiden en westen groter wordt. ‘Mensen die landelijk willen wonen zoeken vaak eerst in Drenthe’, zegt hij. ‘Maar daar zijn de prijzen ook gestegen en dus komen ze hier terecht.’
Dat in dorpen vaak geen winkels meer zijn en het OV er is geminimaliseerd vinden de meeste kandidaat-kopers niet eens een punt, weet Koolhof. ‘Des te minder voorzieningen, des te rustiger, redeneren ze. Dat is precies was ze zoeken.’
We voelen ons welkom en hebben leuk contact met de buren
Het gezin Van der Drift heeft in Bellingwolde zijn draai in korte tijd gevonden. ‘We voelen ons welkom en hebben leuk contact met de buren’, vertelt Ellen. ’s Zaterdags zet de buurvrouw af en toe een doosje eitjes voor de deur en het valt haar op dat mensen de tijd voor elkaar nemen.
Ellen werkt sinds een half jaar op de administratie van de plaatselijke BSO de Tovertuin, de kinderen voelen zich thuis op de Westerschool en vader Dennis krijgt als zelfstandig aannemer steeds meer klussen in de buurt.
Hier niet oud worden
Het kan ook anders lopen. Femke Oost (45) en haar man Hans (62) verkochten hun hele hebben en houwen en trokken in 2021 vanuit Noord-Holland naar Bellingwolde. ‘De halve straat hier komt uit het Westen’, zegt Femke.
Maar zelf ziet ze zich er niet oud worden. De verbouwing van het huis aan de Sportweg viel duurder uit en bitter tegen. En ze mist haar kinderen en kleinkinderen, die nog wel in het westen wonen.
We hebben het geïdealiseerd, maar het was voor mij een brug te ver
‘We hebben het geïdealiseerd’, bekent ze openhartig. ‘We hebben alles verkocht en zijn helemaal opnieuw begonnen. Daar hebben we lang over nagedacht. Maar we zitten ver van huis en haard. Het was voor mij een brug te ver. Komt er morgen iemand uit het westen die een mooi bedrag biedt, dan sta ik er open voor.’