Actiegroep haalt bakzeil: 21 van de 34 bruggen in Pekela verdwijnen

Brug met een spandoek van de actiegroep
Brug met een spandoek van de actiegroep © Erik Blaauw
De Pekelder politiek houdt voet bij stuk: het bruggenplan blijft staan. Dat betekent dat in de loop der jaren 21 van de 34 bruggen over het Pekelderdiep verdwijnen. De protestactie van honderden Pekelders, heeft hen niet op andere gedachten gebracht.
Mans Siegers, voorman van de SP: ‘Het raadsbesluit afschieten is niet verstandig. Dan zijn we terug bij af. Het Diep is niet alleen de aorta, maar ook de ziel van Pekela. Wij gaan niet terug naar de tekentafel.’
Ook de andere twee coalitiepartijen, Samen voor Pekela en de PvdA, komen niet terug op hun besluit.

Onrust in Pekela

Honderden Pekelders pakten dinsdagavond hun fiets, auto of zelfs trekker en vertrokken naar het gemeentehuis in Oude Pekela. Zij deden een ultieme poging om de politiek op andere gedachten te brengen.
De actie was op poten gezet door Bruggen Belang Pekela (BBP), een groep die opkomt voor het behoud van de bruggen. Zij hebben online een enquête gehouden en claimen dat 98% van de respondenten wil dat de politiek terugkomt op haar besluit.
Pekelders aanwezig bij gemeentehuis als protest tegen bruggenbesluit

‘Staan achter ons besluit’

Dat gaat niet gebeuren. Lex Kupers van Samen voor Pekela, de grootste partij in de gemeente: ‘De uitslag van de enquête is wat ons inziens eenzijdig. Daarbij komt dat dit debat vorig jaar al heeft plaatsgevonden en de uitwerking is al in gang gezet. Wij blijven daarom ook bij het voorgenomen besluit. Het Pekelderdiep moet bevaarbaar blijven. Daardoor blijft het water schoon en blijft de sfeer in het dorp behouden.’
Jeroen Roorda van de PvdA: ‘Wij staan nog steeds achter ons besluit. Wij zien geen enkele reden om dit besluit te herzien. Het is niet alleen voor de bootjes, het is ook de identiteit van Pekela.’
De partijen bezitten acht van de vijftien zetels en hebben daarmee een meerderheid. Het CDA, de PVV en de VVD, partijen die in december nog vóór het besluit stemden, komen daar nu toch op terug. Feike Oppewal van het CDA: ‘Het heroverwegen van dit besluit is geen teken van zwakte, maar een teken van kracht.’ Hij kon met die opmerking rekenen op applaus van de aanwezige actievoerders.

Teleurstelling

Feit blijft dat de actiegroep niet het gewenste resultaat heeft behaald. De teleurstelling droop van het gezicht van Maurits Langeler, kartrekker van de protestactie. ‘Ik ben zwaar, echt zwaar teleurgesteld. Het is zo’n teleurstelling om onze eigen volksvertegenwoordigers zo te horen praten. Dit is een mokerslag, maar ik blijf hopen. Ik ben positief gestemd.’
Honderden Pekelders verzamelden zich bij het gemeentehuis
Honderden Pekelders verzamelden zich bij het gemeentehuis © Marco Grimmon/RTV Noord

Consequenties

Hoe nu verder? De 21 bruggen die verdwijnen, blijven de komende jaren liggen. Pas als een brug echt aan het eind van zijn latijn is, wordt die weggehaald. Uiteindelijk blijven dus, na jaren, in totaal ongeveer dertien bruggen over.
De gemeente heeft haar voorkeur uitgesproken om in elk geval acht specifieke bruggen te behouden. Zes daarvan liggen in Oude Pekela, twee in Nieuwe Pekela. Voor Boven Pekela ligt voorlopig nog niets vast, maar volgens het college komen daar ook zeker één of meerdere bruggen te liggen.
Verslaggever Ronald Niemeijer liep een stuk mee tijdens het begin van de actie:
Cologne van Boven Pekela naar gemeentehuis uit protest