Protestveld in Stroe is vol: Groningse boeren moeten trekker elders parkeren

Het is misschien wel het grootste boerenprotest in ons land tot dusver. Duizenden boeren staan woensdag rond het middaguur op een terrein in Stroe om actie te voeren tegen het stikstofbeleid. Naar schatting 150 Groningse boeren zijn in alle vroegte met trekkers vertrokken naar de manifestatie.
Inmiddels zijn alle parkeerplekken rond het veld vergeven. Groningse boeren moeten hun trekkers daardoor enkele honderden meters verderop parkeren en te voet naar het protestveld gaan. Op basis van dronefoto's is de schatting dat er er enkele tienduizenden demonstranten op het veld staan. De organisatie zei rond 13.00 uur dat er zo'n 40.000 aanwezigen zijn.
Ruim 40.000 boerendemonstranten in Stroe
Het officiële programma van het protest is rond 13.15 uur begonnen. Eigenlijk zou het programma om 12.00 uur van start gaan, maar er zijn nog veel mensen onderweg naar het terrein waar actie wordt gevoerd.
Boeren protesteren tegen de plannen van het kabinet, waarin de uitstoot van stikstof drastisch moet worden beperkt om de natuur te beschermen en om ruimte te creëren voor onder meer de bouw van woningen. Doordat boeren veel vee moeten inleveren, zien zij zich in hun voortbestaan bedreigd.
Het terrein in Stroe
Het terrein in Stroe © Steven Radersma/RTV Noord

Provincie moet plan maken

De provincie Groningen moet over een jaar een plan klaar hebben, waarin staat hoe 25 procent minder stikstof kan worden uitgestoten. Groningen komt er relatief gunstig af, vergeleken met provincies als Gelderland en Noord Brabant. Toch zijn boeren hier ook bang voor hun toekomst. In het artikel ‘Vijf vragen en antwoorden over de stikstofcrisis’ lees je wat de gevolgen zijn voor de Groningse boeren.
In de video hieronder zie je hoe het veld in Stroe woensdagmorgen langzaam volstroomde:

Reis van zeven uur

De reis met de trekker vanuit Groningen duurde zeven uur. Sommige boeren misten daardoor de start van de manifestatie om 12.00 uur. Toch is de opkomst immens, ziet ook LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins. 'We hebben bewust voor deze locatie in de regio gekozen, omdat er in Den Haag niet meer wordt geluisterd.'
De sfeer op het veld is goed: het is mooi weer, er klinkt muziek uit de speakers en er zijn foodtrucks aanwezig. 'Het is eigenlijk een festivalsfeer', zegt Bruins.
Een boer uit Niezijl liet vooraf weten vooral een 'vredig protest' te willen. 'Veiligheid staat op nummer één', zei hij. Door een protestactie van, zoals het lijkt Friese boeren, is er wel langzaam rijden verkeer op beide kanten van de A7 tussen Groningen en Afsluitdijk.
De hoop is er nog steeds, zeker onder jongeren
Caroline van der Plas - fractievoorzitter BoerBurgerBeweging

BBB-leider op podium

Onderdeel van het programma zijn verschillende toespraken, onder meer van BoerBurgerBeweging-leider Caroline van der Plas. 'Ik ga proberen hen weer een hart onder de riem te steken', zegt ze voor de microfoon van RTV Noord. 'Ze moeten de hoop niet opgeven. En die hoop is er wel, dat zie je al aan het feit dat hier veel jongeren zijn, die nog steeds boer willen worden.'
De voormalig communicatiemedewerker en journaliste zit sinds vorig jaar in de Tweede Kamer, maar heeft sindsdien al verscheidene crises meegemaakt. 'Op mijn eerste dag was het 'functie elders-debat'. Toen dacht ik: dit kan weleens de val van het kabinet (dat toen al demissionair was, red.) worden. Nu is het de tweede keer dat ik denk: dit kan het kabinet de kop gaan kosten.'
Een val van het kabinet zou Van der Plas en haar oppositiepartij niet slecht uitkomen, geeft ze toe. 'Ik sta hoog in de peilingen, maar voor het land zou het niet goed zijn. Er zijn veel dingen te doen. Groningen, de oorlog in Oekraïne en woningbouw. Dat komt allemaal stil te liggen als er nieuwe verkiezingen komen. In die zin zit ik er niet op te wachten.'
Een groepje boeren met protestborden in Stroe
Een groepje boeren met protestborden in Stroe © Steven Radersma/RTV Noord
Bekijk hier het vertrek van de Groningse boeren woensdagochtend: