Vervijfvoudiging zakkenrollerij in Stad na loslaten coronamaatregelen

In diverse steden wordt met borden aangegeven dat je alert moet zijn op zakkenrollers
In diverse steden wordt met borden aangegeven dat je alert moet zijn op zakkenrollers © Sappy81/Flickr
Zakkenrollers zien weer volop kans om toe te slaan nu de meeste coronamaatregelen zijn losgelaten. De politie noteerde dit jaar in alle provincies een stijging wat betreft zakkenrollers. In Groningen gaat het om een verviervoudiging en in Stad gaat het zelfs om een vervijfvoudiging vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
De politie noteerde dit jaar in alle provincies een stijging wat betreft zakkenrollers. Dat blijkt uit een analyse van politiecijfers door ANP/LocalFocus. Hoewel dat flinke stijgingen zijn, liggen de aantallen in deze steden nog op of onder de cijfers uit 2019.

Stijging

Dit jaar was het landelijk gezien tot dusver bijna 3700 keer raak. In dezelfde periode vorig jaar sloegen zakkenrollers iets vaker dan 1600 keer toe. Dat komt neer op een stijging van 130 procent. Wel ligt het aantal diefstallen nog altijd lager vergeleken met dezelfde periode in 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis.

Anderhalve meter afstand

Volgens de politie hebben de coronamaatregelen van de afgelopen jaren een groot effect gehad op het aantal gevallen van zakkenrollerij. 'Als er geen mensen op straat zijn en er anderhalve meter afstand moet worden gehouden, valt er weinig te zakkenrollen', meldt de politie. 'Met het loslaten van de maatregelen neemt het aantal gevallen van zakkenrollerij weer toe.'