Zorgminister Kuipers doet oproep aan 60-plussers: 'Haal die herhaalprik'

Iemand krijgt een boosterprik
Iemand krijgt een boosterprik © Eva Hulscher/RTV Noord
Zorgminister Ernst Kuipers roept 60-plussers op om een tweede herhaalprik te halen. Ook roept hij alle Nederlanders op zich aan de basismaatregelen te houden om een besmetting met corona te voorkomen.
De vaccinatiegraad van de tweede herhaalprik (de tweede boosterprik) voor 60-plussers bedraagt in de meeste gemeenten in de provincie tussen de 40 en 59 procent. Alleen in de gemeente Westerwolde ligt dat percentage lager. Daar hebben tussen de 20 en 39 procent van de 60-plussers een tweede herhaalprik gehaald.

Prik niet in trek

Dat blijkt uit cijfers van het RIVM van afgelopen week. Sinds maart kunnen ouderen deze vierde vaccinatie krijgen, maar landelijk gezien heeft minder dan de helft (43 procent) deze prik ook daadwerkelijk gehaald.
Vaccinatiegraad tweede herhaalprik 60-plussers naar gemeente van week 9 tot en met week 23
Vaccinatiegraad tweede herhaalprik 60-plussers naar gemeente van week 9 tot en met week 23 © RIVM
Kuipers zei woensdagochtend, na afloop van een extra overleg met de meest betrokken ministers over de toegenomen coronabesmettingen, dat het nu nog niet nodig is om extra maatregelen te nemen.
Voor wie is de herhaalprik bedoeld?
Iedereen vanaf 60 jaar, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het downsyndroom en bepaalde volwassenen met een ernstige immuunstoornis kan sinds maart zonder afspraak een herhaalprik tegen corona krijgen. Deze kwetsbare groepen lopen een groter risico op ernstige ziekte als zij besmet raken met het coronavirus. De Gezondheidsraad adviseert op dit moment nog steeds geen herhaalprik voor andere groepen.

Stijging aantal besmettingen

Een nieuwe vaccinatieronde is volgens de zorgminister ook nog niet nodig. De afgelopen week is het aantal besmettingen landelijk met meer dan 70 procent gestegen. Ook stijgt het aantal patiënten dat met ernstige klachten door een coronabesmetting in ziekenhuizen ligt.

Basismaatregelen

Extra maatregelen zijn dus nog niet nodig, maar de basismaatregelen zijn nu wel weer relevanter, stelt Kuipers. 'Hou je aan de basismaatregelen die iedereen ondertussen kan dromen. Was je handen, ventileer goed, hou afstand waar dat mogelijk is. En hou rekening met mensen met een kwetsbare gezondheid. Zij zijn nog meer beducht op het oplopen van deze infectie.'