Medewerker sanitairzaak drukt ton van werkgever achterover: ‘Ik zat erin en kon niet meer stoppen’

© ANP | Jos Schuurman / FPS
Een 33-jarige man uit Borger heeft voor ruim honderdduizend euro zijn werkgever opgelicht. Hij was werknemer van een bedrijf in sanitair in Groningen en vervalste facturen, waardoor geld van klanten van het bedrijf op zijn rekening terechtkwam. De rechter vindt verduistering in dienstverband en vervalsing bewezen en legde de Drent een werkstraf van 160 uur op.
Een gokverslaving was de aanleiding v oor zijn handelen, zei de man woensdag tegen de politierechter in Groningen. Hij had grote schulden en hoopte met één overboeking wat druk van de ketel te halen. ‘Ik dacht dat het bij die ene keer zou blijven, maar ik zat er in en kon niet meer stoppen’.
De fraude begon in april 2019 en duurde ruim een jaar. De man stelde de facturen op en veranderde het rekeningnummer van het bedrijf in zijn eigen rekeningnummer. Ongemerkt stortten de klanten het factuurbedrag op de bankrekening van de medewerker.

Mocht nog blijven werken

De man liep ruim een jaar later tegen de lamp. De klanten klaagden over de aanmaningen, die zij onterecht ontvingen. Ze hadden immers betaald en wilden niet als wanbetaler weg worden gezet.
Toen bleek pas dat het geld naar een verkeerde rekening was gegaan. De medewerker werd op het matje geroepen. Er zou ruim twintigduizend euro zijn weggesluisd. De werkgever besloot de medewerker in dienst te houden, zodat hij het schadebedrag terug kon betalen.

Fraude ging door

Het dienstverband ging nog drie maanden verder. Toen kwam de eigenaar van de zaak erachter dat het schadebedrag veel hoger lag. Bovendien was de medewerker niet gestopt, waarna hij alsnog kon vertrekken. De rechter noemde het niet direct ontslaan van de frauderende werknemer ‘nobel’, maar ook onverstandig. ‘Hierdoor bleef de fraude voortduren’.
De rechter hield er ook rekening mee dat de verdachte niet eerder is veroordeeld. De zaak was al enigszins verouderd en de man heeft een betalingsregeling getroffen met zijn oud-werkgever.