Westerkwartier kiest voor gemeentehuis in Zuidhorn

Het gemeentehuis aan de Hooiweg in Zuidhorn
Het gemeentehuis aan de Hooiweg in Zuidhorn © Gemeente Westerkwartier
Het gemeentebestuur van Westerkwartier stelt voor om het gemeentehuis in Zuidhorn aan te wijzen als de toekomstige locatie van het gemeentehuis. Dat is de uitkomst van onderzoek naar de huisvesting van het gemeentehuis dat in opdracht van de gemeenteraad is uitgevoerd.
Na de herindeling sinds 1 januari 2019 gebruikt Westerkwartier de gemeentehuizen van Leek, Grootegast, Marum en Zuidhorn. Uit het onderzoek blijkt dat het gemeentehuis in Zuidhorn als best passend en financieel haalbaar naar voren komt. Wel moet het pand in Zuidhorn worden uitgebreid.

Vier gemeentehuizen onwenselijk

Doorgaan met de huidige vier gemeentehuizen is onwenselijk vindt het gemeentebestuur. Ze schrijft in een persbericht: 'Een aantal van deze gebouwen is al oud en in slechte onderhoudsstaat. Ook voor wettelijk verplichte verduurzaming is extra geld nodig, meer dan eerder gedacht. Doorgaan in alle huidige gebouwen vraagt grote investeringen, leidt tot veel energieverbruik en kost daardoor veel extra per jaar.'

Midwolde valt af

Vorig jaar besloot de gemeenteraad al om te gaan voor één locatie. Daarbij werd ook gekeken naar de mogelijkheid van een gemeentehuis op het voormalige terrein van sloopbedrijf Dusseldorp in Midwolde. Met de keuze voor Zuidhorn valt die optie af.
Wat er met de vrijkomende gemeentehuizen in Leek, Grootegast en Marum gaat gebeuren is nog niet bekend.

Inhoudelijk over keuze

Tijdens de raadsvergadering van 13 juli wordt een besluit genomen door de gemeenteraad. Daarvoor wordt tijdens het raadsoverleg van 6 juli inhoudelijk over de keuze voor Zuidhorn gesproken.