Voormalig KPN-topman Wim Dik overleden

Wim Dik is op 83-jarige leeftijd overleden
Wim Dik is op 83-jarige leeftijd overleden © ANP
De voormalige topman van KPN, Wim Dik, is op 83-jarige leeftijd overleden. Dik had de leiding over de Koninklijke PTT Nederland (KPN) waarvan het hoofdkantoor jarenlang in Groningen stond.
Zelf weigerde hij om naar het Noorden te verhuizen. Het ergerde hem mateloos dat de Haagse politiek had bepaald dat het hoofdkantoor van KPN moest verhuizen van Den Haag naar Groningen, schrijft de NOS. Dat was bedoeld om de werkgelegenheid in het Noorden te verbeteren, maar Dik vond het inefficiënt.

Afspraken in Groningen

Dat wilde hij de verantwoordelijken graag aan den lijve laten ondervinden. Hoewel Dik zelf op het kantoor in Den Haag bleef werken, plande hij al zijn afspraken met Haagse politici in Groningen, waar ze dan met de auto naartoe moesten. Bij voorkeur reed Dik daar in zijn eigen auto vanuit Den Haag achteraan.
In 1997 besloot Dik dat het hoofdkantoor uit Groningen zou verdwijnen. Hij had KPN in de tussenliggende jaren omgevormd tot multinational omdat er in Nederland nauwelijks groei mogelijk was - de voormalige PTT was in Nederland monopolist.

'Naar kantoor'

De topman ging hierover onder andere in gesprek met toenmalig Commissaris van de koning Hans Alders. Bij zijn vertrek werd gevraagd waar hij heen ging. Zijn antwoord: 'naar kantoor'. Of dat kantoor in Groningen of Den Haag was, wilde Dik niet kwijt.
Naar Groningen of Den Haag: 'Ik ga naar kantoor'

Boek

Over de jaren die KPN in Groningen zat is in 2016 een boek verschenen: De koude kermis van KPN. In een afscheidsinterview met het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden heeft hij gezegd dat hij zich in Groningen vaak een paria heeft gevoeld. 'In Groningen heerst geen klimaat waarbij men trots is op de aanwezigheid van KPN, maar van argwaan en narrigheid. Wij zijn één van de grootste werkgevers in deze stad, maar kennelijk interesseert niemand dat ene fluit.'