Gemeente Groningen werd verrast door boerenprotest en wil geen trekkers meer zien

Boerenprotest met trekkers op de Grote Markt
Boerenprotest met trekkers op de Grote Markt © Patrick Wind/112 Groningen
De gemeente Groningen werd vorige week verrast door het boerenprotest dat zich in de binnenstad afspeelde. Dat heeft wethouder Isabelle Diks laten weten na vragen van GroenLinks en de Partij voor de Dieren. De aanwezigheid van trekkers in de binnenstad wordt niet meer geaccepteerd tijdens een mogelijk nieuw protest.
Diks laat weten dat niet alleen de gemeente werd verrast, maar dat ook de politie geen rekening had gehouden met de boeren die de binnenstad introkken en hun trekkers op de Grote Markt parkeerden. 'Wij hebben na de protesten van vorige week gesproken met vertegenwoordigers van de boeren.' De wethouder wil niet tornen aan het protestrecht, maar wel aan de rondrijdende landbouwvoertuigen in het stadscentrum. De gemeente heeft dan ook laten weten dat ze dat niet weer wil zien. 'Het kan tot levensgevaarlijke situaties leiden.'
Op de Grote Markt is ook politie aanwezig
Op de Grote Markt is ook politie aanwezig © Jeroen Willems/RTV Noord
De protesterende boeren trokken een week geleden de binnenstad in, nadat ze zich eerder hadden verzameld in Aduard om vervolgens naar het industrieterrein Wespoort aan de A7 te rijden. Daar stonden ze enige tijd stil op het viaduct boven de snelweg. Nadat ze zich daar hadden verzameld, vervolgden ze hun route naar de binnenstad van Groningen.