Enquêtecommissie wil in eerste verhoren ernst van bevingsproblematiek in beeld brengen

De parlementaire enquêtecommissie
De parlementaire enquêtecommissie © Tristan Braakman/RTV Noord
De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de aardgaswinning in Groningen begint maandag haar eerste verhoorweek. In die eerste week moet meteen op hoofdlijnen duidelijk worden hoe groot de problematiek in Groningen is.
Onder voorzitterschap van GroenLinks-Tweede Kamerlid Tom van der Lee verhoort de enquêtecommissie volgende week onder ede twaalf gedupeerden, geologen, politici en ook betrokkenen vanuit Shell en de NAM. In totaal worden er tijdens de parlementaire enquête naar de gaswinning zeventig mensen verhoord.

Al veel werk gedaan door commissie

Van der Lee benadrukte dat de commissie achter de schermen al veel werk heeft verzet. Zo zijn 600.000 stukken binnengekomen van 47 organisaties en overheden. Ook zijn er 124 voorgesprekken gedaan. Die zijn gevoerd met bewoners, ondernemers en boeren in het aardbevingsgebied van wie een aantal ‘aan de keukentafel’ is gehoord.
Maandag mag gedupeerde Herman de Muinck als eerste plaatsnemen in de enquêtezaal. Na hem volgen paardenboer Sijbrand Nijhoff en voormalig secretaris Susan Top van het Groninger Gasberaad.
Dinsdag is Hans de Waal aan de beurt. Hij was jarenlang werkzaam bij Shell en werkt momenteel als adviseur bij het Staatstoezicht op de Mijnen. Hans Roest is ook werkzaam bij het Staatstoezicht op de Mijnen en wordt die dag ook gehoord, net als geoloog Peter van der Gaag. Beide heren worden met name in hun rol als wetenschapper gehoord.
Woensdag is het woord aan George Verberg, voormalig directeur van Gasunie. Eerder werkte hij op het ministerie van Economische Zaken. Daarna wordt Annemarie Jorritsma (VVD) gehoord. Zij was minister van Economische Zaken en vicepremier in het tweede Kabinet Kok en in 2003 burgemeester van Delfzijl.

NAM en Shell

Op donderdag worden twee hooggeplaatste mannen van Shell en de NAM verhoord: Pieter Dekker als vice-president van Shell en Johan de Haan. Hij was als assetmanager van de NAM jarenlang verantwoordelijk voor de gaswinning in Groningen.
De eerste verhoorweek wordt afgesloten met twee bekende Groningers: hoogleraar Tom Postmes - hij doet onderzoek naar de maatschappelijke gevolgen van de aardbevingen en versterkings- en schadeoperatie - en gedupeerde Annemarie Heite.
Na deze eerste week is er een lange pauze in verband met het zomerreces van de Tweede Kamer. In totaal duren de openbare verhoren zeven weken. Op 29 augustus worden ze hervat. De laatste staan gepland op vrijdag 14 oktober. In de week van Prinsjesdag is er een week pauze.

'Niet bedoeld voor herstel van vertrouwen'

'Wij zijn ons er van bewust dat het moeizame proces van schadeherstel en versterking het vertrouwen van Groningers in de overheid heeft geschonden', zegt Van der Lee. Hij legde wel uit dat het geschonden vertrouwen een belangrijke aanleiding was om de parlementaire enquête te starten en dat er hoop is dat het bijdraagt aan herstel van vertrouwen. Maar het werk van de commissie is daarvoor niet bedoeld: ‘Vertrouwen moet worden verdiend. Een onderzoek is daarvoor niet voldoende.’
Van der Lee: 'Er zitten heel veel facetten aan zestig jaar gaswinning'