Kabinet verzoekt veiligheidsregio's om extra opvangplekken voor asielzoekers

Asielzoekers bij het azc in Ter Apel wachten op een bus die ze naar hun nieuwe opvangplek moet brengen
Asielzoekers bij het azc in Ter Apel wachten op een bus die ze naar hun nieuwe opvangplek moet brengen © Tristan Braakman/RTV Noord
Het kabinet heeft de veiligheidsregio's verzocht om per regio 225 extra opvangplekken te regelen. Eerder werd al bekend dat het kabinet 7500 statushouders wil huisvesten op tijdelijke locaties.
Het kabinet wil dat de gemeenten de komende weken deze groep statushouders een tijdelijke woning aanbieden, dat meldt de NOS.
Daarnaast zouden er per veiligheidsregio 225 extra opvangplekken beschikbaar moeten komen. Als tegemoetkoming biedt het kabinet aan om per veiligheidsregio dertig ambtenaren te leveren om deze plekken in de praktijk te regelen. Ook komen ook busvervoer en medische zorg op het bordje van het Rijk.

Veertig miljoen

Dit jaar wordt veertig miljoen euro uitgetrokken voor de bouw van woningen voor statushouders. Dat zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. De eisen aan tijdelijke woningen voor deze groep worden versoepeld.
Dinsdag was een delegatie van Westerwolde, onder wie burgemeester Jaap Velema, aanwezig in de Tweede Kamer om beleidsmakers te overtuigen van de ernst van de crisis. De delegatie kwam met een aantal maatregelen. Zo moet het Rijk onderscheid gaan maken tussen kansarme en kansrijke asielaanvragen en moet het voor de staatssecretaris mogelijk worden om gemeenten te verplichten om asielzoekers op te vangen.

Slapen op stoelen

De situatie in Ter Apel is al tijden erbarmelijk. Zo moesten asielzoekers de afgelopen weken op stoelen slapen in de wachtkamer of in noodtenten van het Rode Kruis.