Lijkhuisje bij koetshuis in Stedum is weer als nieuw

Bouwvakkers zijn bezig bij de torenspits
Bouwvakkers zijn bezig bij de torenspits © Elwin Baas/RTV Noord
Het koetshuis bij de begraafplaats aan de Stationsweg in Stedum is de afgelopen jaren gerenoveerd. De torenspits werd eind augustus 2020 teruggeplaatst en inmiddels is ook het lijkhuisje in ere hersteld.
'Het hele huisje is zowat over de kop geweest', vertelt een van de vrijwilligers. 'Er zijn nieuwe deuren in gekomen, een nieuw voorwerk en nieuw metselwerk. Er zit zowat een heel nieuw dak erop, alles is praktisch vernieuwd.'

Hoge hoed

Het koetshuis en het lijkhuisje zijn door een groep vrijwilligers uit Stedum hersteld. Het lijkhuisje werd vroeger gebruikt om de koets en andere benodigdheden te stallen. Bij de deur zit een ring waar paarden aan vastgemaakt werden.
'De drager (die de kist bij een begrafenis begeleidt, red.) ging van het land af en kwam hier binnen, deed zijn jas aan en zijn hoed op en hupsakee, naar de begrafenis', legt de vrijwilliger uit. Die begrafenispakken hangen nu weer in het lijkenhuisje, net als de hoge hoeden.

Bijna gesloopt

Het koetshuis, en dus ook het lijkhuisje, stonden in de jaren zestig op de nominatie om te worden gesloopt. Dat had de toenmalige gemeente Stedum besloten. De provincie stak daar echter een stokje voor, maar het gebouw werd wel soberder en de torenspits verdween.
Sinds 2016 is Stichting Historie Stedum de eigenaar en wordt gewerkt aan de restauratie. Wat er nu met het lijkhuisje gebeurt? 'We gaan er exposities houden en bergen er zelf spullen in op. Het wordt nuttig gebruikt.'
Een omstander is aan komen lopen om het koetshuis te bekijken. 'Ik vind het prachtig mooi.'
Lijkhuisje in Stedum in ere hersteld