Werd Damian Eggens met opzet vermoord? Verdachte staat vandaag voor de rechter

Het gebied rond de woning aan de Damsport was afgezet
Het gebied rond de woning aan de Damsport was afgezet © RTV Noord
De 21-jarige man uit Groningen die heeft bekend dat hij zijn leeftijdsgenoot Damian Eggens doodstak met een zwaard, staat vandaag voor de rechter. Eggens werd op 20 november in een woning in de Groningse wijk Hoornsemeer om het leven gebracht.
De Stadjer zei op een eerdere zitting dat hij geen poging zou ondernemen het tegendeel te bewijzen. ‘Ik zit hier niet om mijn onschuld te bewijzen, of om een strafvermindering. Ik heb een grote fout begaan’, zei de man toen tegen de rechter.
De verdachte is onlangs onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). Met de conclusie van de onderzoekers is hij het niet eens, zei hij tegen de rechter.

Was er een vooropgezet plan?

Eggens werd die avond in het appartementencomplex aan de Damsport gestoken met een zwaard. Het steekwapen lag op de stoep van de woning. Wat de aanleiding is van dit incident, is nog niet bekend. Het Openbaar Ministerie gaat vooralsnog uit van moord. Dat betekent dat er mogelijk sprake is van een vooropgezet plan. Dit alles komt vandaag aan de orde op de zitting.
De politie vindt een zwaard bij de woning aan de Damsport
De politie vindt een zwaard bij de woning aan de Damsport © Martin Nuver/112 Groningen

Rapport is 'een onprofessionele bende'

Ook zal het 84-pagina’s tellend rapport van het PBC ter discussie worden gesteld. ‘Een onprofessionele bende’, zei de Stadjer eerder over dat rapport. In zo’n rapport worden de vragen van de rechtbank beantwoord. Die gaan onder meer over een eventuele psychische stoornis die is vastgesteld en in hoeverre die verband houdt met het feit waarvan de persoon wordt verdacht.
De deskundigen adviseren in dit geval over de mate van toerekeningsvatbaarheid. Vervolgens wordt ook een uitspraak gedaan over de kans op herhaling van een soortgelijk delict en wat er nodig is om dit te voorkomen. Dit kan een behandeling of een tbs-maatregel zijn die door de rechter moet worden opgelegd.
De rechtbank heeft de hele dag uitgetrokken voor de behandeling van deze zaak.