Toename parkeervergunningen in Stad, maar niet overal

Een vrouw bij een parkeerautomaat aan de Prinsenstraat in het stadscentrum van Groningen
Een vrouw bij een parkeerautomaat aan de Prinsenstraat in het stadscentrum van Groningen © Merijn Slagter/RTV Noord
In 2021 zijn er door de gemeente Groningen ruim 41.000 parkeervergunningen uitgegeven. Dat is 22 procent meer dan in het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente.
Voornamelijk in Coendersborg, Helpman, Helpman-West, Korrewegbuurt, Oosterparkbuurt en de Professorenbuurt is sprake van een stijging. Dat komt omdat de gemeente in deze buurten betaald parkeren heeft ingevoerd, zegt een woordvoerder.

Binnenstad zit op maximum

Niet in alle stadsdelen neemt het aantal verleende vergunningen toe. In de Binnenstad en Binnenstad-Oost is sprake van een kleine afname. In die buurten is volgens de gemeenten een maximum aantal vergunningen af te geven, ook wel quotum genoemd. 'Zo geven we nooit meer vergunningen uit dan er parkeerplekken zijn. Soms brengen we ook plekken op het quotum in mindering. Als we ergens twintig parkeerplekken weghalen dan geven we ook twintig minder vergunningen uit.'
Lees verder onder de grafiek

Wat is de parkeersituatie bij jou?

De gemeente heeft op dit moment bijna 30.000 parkeerplekken geregistreerd in de schilwijken van de stad en in Haren. Bij 86 procent daarvan kun je alleen betaald parkeren. In 9,6 procent van de gevallen gaat het om ongereguleerde parkeerplekken.
Bij ruim 71 procent van de parkeerplekken is het mogelijk om een parkeervergunning aan te vragen. Bij 21 procent is er sprake van dat er wel bezoekersvergunningen, maar geen bewonersvergunningen worden verstrekt. Het gaat dan om de Oosterpoortwijk, de Oosterparkwijk en de omgeving van de Grunobuurt.
Zoom op de kaart hieronder in op de buurt waar jij woont of vaak parkeert om te zien hoe de situatie daar is. Als je op een parkeerplaats klikt, zie je er meer informatie over