Chauffeurs streekvervoer staken zaterdag opnieuw, landelijke actiedag op komst

Een met linten afgezette bushalte in Emmen tijdens een eerdere actie
Een met linten afgezette bushalte in Emmen tijdens een eerdere actie © Marten Nauta/RTV Noord
Wie zaterdag met de bus wil, doet er goed aan de reisplanner te checken. Buschauffeurs in het Groningse streekvervoer staken die dag namelijk, om actie te voeren tegen de cao-plannen van hun werkgevers. Dat gebeurde eerder al op 11 mei en 1 juni.
Het gaat om een zogeheten estafettestaking. Naast Groningen leggen ook buschauffeurs in Almere en Waalwijk het werk neer.

Hoeveel bussen rijden er?

Hoe groot de staking wordt, is nog de vraag. Chauffeurs die onder vakbond CNV vallen, werken wel gewoon. Hun bond stemde vorige maand in met de nieuwe cao voor zo'n 13.000 werknemers in het stads- en streekvervoer. Daarin is een ouderenregeling en een loonsverhoging van 2,8 procent (per 1 juli) opgenomen. De staking van 1 juni zorgde in onze provincie niet voor grote uitval van bussen.

'Het ziekteverzuim is gigantisch'

FNV Streekvervoer vindt de bedongen loonsverhoging te mager en blijft staken. ‘De streekvervoerbedrijven willen alleen maar goedkoper en efficiënter, waardoor de chauffeurs steeds minder verdienen en de werkdruk torenhoog is', zegt Lutz Kressin, bestuurder FNV Streekvervoer. 'Ze komen daardoor steeds moeilijker rond en het ziekteverzuim is gigantisch. Die spiraal moet doorbroken worden met een betere cao.’

Acties na de zomer opgevoerd

FNV zegt door te gaan met actievoeren 'tot er een betere cao ligt'. In de zomer wordt er niet gestaakt, maar na de vakantie worden de acties opgevoerd. Daarbij is er ook een landelijke actiedag in voorbereiding.
Dit bericht hebben we eerder geplaatst op donderdag 23 juni.