Jong en oud geniet van Green Day in het Stadspark: 'Het is wel echt nostalgie!'

Uitzinnige menigte in het Stadspark tijdens het optreden van Green Day
Uitzinnige menigte in het Stadspark tijdens het optreden van Green Day © Robert Smid/RTV Noord
Herinneringen naar oude liefdes, jeugdsentimenten, of een avondje in de zogenoemde moshpit. Jong en oud kon woensdagavond in Groningen volop genieten van de muziek van Amerikaanse rockbands.
De Hella Mega Tour met Green Day, Fall Out Boy & Weezer was het tweede grote concert in het Stadspark deze week.
Oorspronkelijk zou het concert op 14 juni 2020 plaatsvinden, maar door de coronapandemie was dit verplaatst naar 23 juni 2021, en uiteindelijk weer naar 22 juni 2022. Fans hebben daarom lang moeten wachten op het concert, maar woensdagavond konden ze eindelijk de Amerikaanse bands aanschouwen.

Eerste liefde

‘Green Day doet me denken aan vakanties naar Ameland. Mijn eerste vriendinnetje, het is een gevoel van een periode in je leven', zegt Roland Beukers (50), terwijl hij uitkijkt over de grote mensenmassa die vol spanning staat te wachten op de act van Green Day.
‘Wat je ziet: het is een heel gemixt publiek. Je ziet hier een moeder en dochter, daar staat een hardrockvader. Het varieert van de leeftijden 18 tot en met 50’, aldus Beukers.

Een divers publiek

Elisa uit Stiens komt voor Fall Out Boy en Green Day. ‘Als tiener kon ik mij hier echt in inleven’, vertelt Elisa. Ook zij herkent de diversiteit van mensen in het publiek.
Het is super divers, oude mensen, jonge mensen een beetje van alles wat!
Noelle van den Hoogen
Voor jong en oud is er daarom wel iets te doen in het Stadspark. Ook voor de 20-jarige Noelle van den Hoogen uit Den Bosch. ‘Het is super divers, oude mensen, jonge mensen een beetje van alles wat!’
Van den Hoogen heeft als jonge fan van Green Day lang moeten wachten op het optreden: ‘Ik heb al drie jaar een kaartje.'

Een moshpit

Bij de optredens van alle drie de bands ontstaan in het publiek verscheidene moshpits. Een moshpit, een hardrockdans waarbij mensen tegen elkaar aan springen op een hoogtepunt in een nummer, is voor Rob de Morrée (28) uit Wijster een natuurlijk gevoel. ‘Als je naar een festival gaat met een band voor je, dan wil je gewoon bewegen.'
De Morrée komt naar het Stadspark voor Fall Out Boy, maar kan ook erg genieten van de andere bands. 'Weezer en Green Day vind ik ook heel vet! Allemaal muziek die ik op de middelbare school geluisterd heb en nu ook in het echt zie!'
Voor de Morrée is het een duidelijk verhaal. ‘Dit moet vaker gebeuren, ik kan elk weekend hier wel staan.'

Vooral veel Green Day-fans

Toch wordt het gaandeweg de avond wel duidelijk waarom Green Day de hoofdact van de avond is. Dit is duidelijk te zien aan de reacties van de fans.
'Green Day is wel echt de eerste band waar ik fan van was, het is gewoon old school', vertelt Iris Leunge (26) uit Groningen. Haar vriendin Manon Laning (27) uit Groningen, is het met haar eens. 'Ja, ik ben hier voor Green Day. Het is wel echt nostalgie!'
De stagediver van de avond zal dat idee hebben gedeeld.
Ook werden de andere bands van de avond zeer gewaardeerd. 'Green Day luisterde ik altijd naar! Maar ook naar nummers van Fall Out Boy zo nu en dan', vertelt Irene Hogewoning (28) uit Groningen.
Het rockfestijn in Groningen is nog niet voorbij, want donderdagavond speelt Guns N' Roses voor een uitverkochte Drafbaan.