Groningen beleeft eerste tropische dag van het jaar: 'Het Noorden is het nieuwe Zuiden'

Zonaanbidders op het stadsstrand in Stad, vorig jaar
Zonaanbidders op het stadsstrand in Stad, vorig jaar © Rene Walhout/RTV Noord
In Stad en Ommeland stijgt de temperatuur vandaag boven de 30 graden Celsius. Daarmee is het de eerste tropische dag van het jaar in onze provincie, zegt weervrouw Harma Boer.
De weervrouw pakt de agenda erbij: '17 juni vorig jaar hadden we dat voor het eerst en het was die zomer ook gelijk voor het laatst. Toen hadden we in Nieuw-Beerta 33.0 graden, in Lauwersoog 31.6 en Airport Eelde 33.5. De dag daarna was het weer een gewoon zomerse dag.'
Vanaf 30 graden Celsius geldt een dag officieel als 'tropisch'. Vanaf 25 graden geldt een dag officieel als 'zomers', aldus het KNMI.

Limburg in Groningen

Die patronen lijken zich vandaag, 23 juni, te herhalen. 'Het is vrij normaal voor deze tijd van het jaar, waarin we al langere tijd zomerse temperaturen hebben. Dan zit er vaak zo'n tropische dag als deze tussen', zegt Boer.
'Het Noorden is het nieuwe Zuiden', zegt het weerinstituut KNMI op Twitter. Het is in onze provincie donderdag gemiddeld net zo warm als het dertig jaar geleden in Brabant en Limburg was.

Later mogelijk onweer

Het wordt overdag gemiddeld zo'n 31 graden Celsius, met in de stad iets hogere temperaturen, van rond de 33 graden. In de loop van de avond wordt het mogelijk bewolkt. Aan het begin van de nacht komen er vanuit Frankrijk onweerswolken aan. 'Dan volgen dus mogelijk regen en onweersbuien. Er blijft namelijk aardig wat energie in de lucht hangen door de hitte', zegt de weervrouw.
De minimumtemperatuur blijft komende nacht 18, 19 graden. 'Dat is net geen tropennacht', zegt Boer. 'Dat heb je pas als het twintig graden is.'

Afkicken van de warmte

Vrijdag begint de dag begint met buien, 's middags volgt een drogere periode met een temperatuur van rond de 22 graden. Later die dag kan het weer wat meer gaan regenen. 'Zijn we net een beetje aan de warmte gewend, moeten we direct alweer afkicken', grapt Boer.
Weervrouw Harma Boer in haar tuin
Weervrouw Harma Boer in haar tuin © Stephanie Nijssen