Theatervoorstelling De Poolse Bruid langer te zien in Onderdendam

Fragment uit de Poolse Bruid
Fragment uit de Poolse Bruid © Polle B Willemsen
Theatervoorstelling De Poolse Bruid wordt vanwege succes verlengd. Het stuk, dat in boerderij De Haver in Onderdendam wordt gespeeld, stond gepland voor vier weken. De verkoop gaat volgens toneelgezelschap Noord Nederlands Toneel zo goed dat de speelperiode wordt verlengd tot en met 31 juli.
In de zomer van 2019 ging de theatervoorstelling van start in een uitverkochte schuur van boerderij De Haver. De voorstelling heeft vanwege de coronamaatregelen sindsdien niet meer in De Haver kunnen staan, maar is dus nu terug voor iedereen die de voorstelling alsnog wil zien.

Net als in de film

De voorstelling De Poolse Bruid is een bewerking van de gelijknamige film van Karim Traïda uit 1989. De film sleepte onder meer twee Gouden Kalveren en een Golden Globe-nominatie in de wacht. In de film wordt de hoofdrol gespeeld door Monic Hendrickx en is er een belangrijke rol voor de muziek van Ede Staal. De film is inmiddels Cultureel Erfgoed.
Omdat het platteland in hoog tempo aan het veranderen is, nam actrice Lotte Dunselman het initiatief voor een theaterbewerking van de film, waarin twee mensen uit twee verschillende culturen, door het noodlot samengebracht, elkaar leren kennen, ver weg van de bewoonde wereld.

Nominaties

De Poolse Bruid is in 2020 door de jury van het Nederlands Theaterfestival genomineerd als één van beste tien voorstellingen van dat seizoen. Dunselman werd eveneens genomineerd voor de Theo d'Or, de prijs voor meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol. Toneelschrijver Jibbe Willems werd dat jaar genomineerd voor de Toneelschrijfprijs.