Bernard Wientjes moet zorgen voor vlotte versterking dorpen in Eemsdelta

Bernard Wientjes
Bernard Wientjes © ANP
Als de versterkingsoperatie in Garrelsweer, Zeerijp, Wirdum en Leermens vastloopt of vertraagt, dan is Bernard Wientjes de man die dat probleem snel moet oplossen. De 79-jarige voormalig ondernemer en oud-voorzitter van VNO-NCW is door staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw aangesteld als probleemoplosser voor deze nieuwe zogeheten dorpenaanpak.
De dorpenaanpak wordt vooralsnog gestart in de vier dorpen in de gemeente Eemsdelta. Het is de bedoeling dat elk dorp straks een eigen team krijgt dat samen met bewoners een plan maakt. Het team zorgt voor de planning, de begeleiding en de aansturing van aannemers. Elk huis dat versterkt moet worden, wordt aangepakt.
Daarnaast heeft Vijlbrief extra bouwcapaciteit afgesproken met Bouwend Nederland. Aannemers verbinden zich straks aan een dorp. Daardoor is aanbesteding niet nodig en kunnen de werkzaamheden eerder beginnen, is de bedoeling. Als de dorpenaanpak succesvol is, moet de methode ook worden toegepast in andere dorpen.

Probleemoplosser

Tot slot is er een probleemoplosser die moet zorgen dat vertraging wordt voorkomen. Dat wordt dus Bernard Wientjes. De problemen die Wientjes moet aanpakken kunnen volgens het ministerie gaan om bijvoorbeeld vergunningprocedures of moeilijk uitlegbare verschillen binnen een straat of dorp. Hij werkt rechtstreeks onder de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris.
Hij is mijn extra paar ogen in het gebied en krijgt het mandaat om beslissingen te nemen die nodig zijn
Hans Vijlbrief (D66), staatssecretaris voor Mijnbouw

Extra paar ogen

De staatssecretaris is hoopvol over de nieuwe aanpak en hij is blij dat Wientjes de rol op zich wil nemen. 'Bernard Wientjes is een gezaghebbende man die heeft bewezen dat hij moeilijke problemen kan oplossen en partijen bij elkaar kan brengen', aldus Vijlbrief. 'Hij is mijn extra paar ogen in het gebied en krijgt het mandaat om beslissingen te nemen die nodig zijn om de dorpenaanpak te bevorderen.'
Naast het mandaat om beslissingen te nemen, moet Wientjes er voor zorgen dat er maatwerk wordt toegepast in de versterkingsoperatie en dat de bewoners daarbij steeds centraal staan. Wientjes kan volgens het ministerie altijd direct contact opnemen met staatssecretaris Vijlbrief als dat nodig is.

'Hou van het Noorden'

Bernard Wientjes kijkt er zelf erg naar uit om te beginnen, zegt hij. 'Ik vind het een eer dat ik deze opdracht mag doen. Zeker omdat ik de regio goed ken. Ik hou van het Noorden. Ik heb er diverse bedrijven gerund en twintig jaar in Westervelde gewoond. Mijn rol als verbinder is belangrijk werk met een duidelijk doel; vastlopende en vertragende zaken snel oplossen. Dat is hard nodig want veel mensen wachten al veel te lang op een veilig huis.'