Jonge artsen bedanken voor baan als dorpsdokter

GRONINGEN - Werkzoekende huisartsen willen wel in Groningen en Drenthe aan de slag, maar hun persoonlijke omstandigheden weerhoudt ze er meestal van.
Dat blijkt uit onderzoek van een vacaturebank voor huisartsen. Eerder dit jaar meldden huisartsen in de twee noordelijke provincies dat ze geen opvolgers kunnen vinden voor hun praktijk. Volgens Steven van Kemenade van Waarneembemiddeling.nl is er wel degelijk belangstelling, maar de persoonlijke omstandigheden sluiten vaak niet aan.
De jonge artsen zijn positief over de rust en ruimte en de lage woonlasten in de noordelijke provincies. Maar ze blijven weg omdat ze geen 'ouderwetse' dorpsdokter willen worden. Ze geven de voorkeur aan werken in grotere zorginstellingen.
Door de langdurige opleiding hebben de artsen vaak al elders een leven opgebouwd. Voor 72% van de ondervraagde artsen die níet overweegt om in Drenthe en Groningen aan de slag te gaan is het feit dat ze elders al hun leven hebben opgebouwd het belangrijkste motief om niet aan de slag te gaan in 't noorden.